Studiul a fost publicat de Environmental Research Letters și avertizează că temperatura globală medie a crescut cu 3 grade Celsius, iar straturile de gheață se vor topi, făcând ca zone întregi de pe suprafața pământului să ajungă sub ape.

Studiul conturează o imagine a Pământului viitor, în care, indiferent de acțiunile care se vor lua acum, sute de milioane de oameni vor fi strămutați din case din cauza creșterii nivelului mării. Unele locuri, inclusiv națiuni insulare, precum Bahamas, ar putea ajunge să fie complet abandonate, arată cercetarea, potrivit Truthout.

Emisiile de dioxid de carbon deja eliberate în atmosferă vor persista sute de ani, încălzind oceanele și provocând creșterea nivelului mării. Singura întrebare care se pune acum ar fi dacă daunele pot fi limitate.

„Atingerea celor mai ambițioase obiective ale Acordului climatic de la Paris va reduce, probabil, expunerea, și poate evita necesitățile de apărare fără precedent la nivel mondial pentru orice oraș de coastă cu o populație de 10 milioane de oameni”, scriu autorii.

„Nu cred că a existat vreodată un moment în istoria omenirii în care oamenii să fi înțeles că acțiunile pe care le-au întreprins timp de 10 ani vor avea consecințe pentru următorii 1.000 sau 10.000 de ani”, spune Benjamin Strauss, șeful organizației Climate Central și autorul principal al studiului.

200 de milioane de oameni vor fi vulnerabili la efectele creșterii nivelului mării și la furtuni

De aceea, spun autorii, reducerea creșterii temperaturii este crucială. Dacă temperatura medie a Pământului crește chiar cu o jumătate de grad Celsius, 200 de milioane de oameni vor fi vulnerabili la efectele creșterii nivelului mării și la furtuni.

Raportul vine cu proiecții detaliate pentru cele mai afectate 20 de țări mari, cu cel puțin 25 de milioane de locuitori, pe baza diferitelor scenarii de încălzire. Astfel, dacă planeta se încălzește doar cu 1,5 ° C, 2,8% din populația Statelor Unite ar putea fi afectată direct. Situația va fi deosebit de gravă în New York, unde se iau deja în calcul măsuri de siguranță împotriva creșterii nivelului mării.

Climate Central a publicat și videoclipuri cu felul în care vor arăta simboluri americane, după creșterea nivelului mării. Astfel, conform proiecțiilor, toată zona din jurul Statuii Libertății va fi înghițită de ape.

Care va fi cea mai vulnerabilă regiune

Cu toate acestea, cea mai vulnerabilă regiune va fi Asia. Nouă dintre cele zece metropole cu cel mai mare risc se află pe acest continent și multe dintre țările cu cele mai puternice proiecții se află tot acolo. Peste 30% din populațiile din Thailanda, Malaezia, Filipine, Japonia și Myanmar ar fi direct afectate într-un scenariu în care temperatura crește cu mai mult de 4 ° C.