Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  a informat că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăţilor finale, ca diferenţă între cuantumul calculat şi cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020.

Astfel, până la acest moment s-au autorizat la plată un număr de 113.390 fermieri cu suma totală de 94.402.342,72 euro, din care:
– 16.707.808,75 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
– 2.265.712,46 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
– 450.889,46 euro cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN1).

 Se suplimentează bugetul alocat inițial pentru ajutorul de stat la motorina

Ministerul Agriculturii a anunțat că va suplimenta bugetul alocat inițial pentru ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură în acest an. Pe site-ul instituției a fost publicat un act normativ în acest sens. ”Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2020 este de 806.651,00 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020”, sursa citată. Știrea despre subvenția la motorină.

Guvernul Ungariei a aprobat finanțarea programelor de sprijin pentru micii fermieri din România

Guvernul Ungariei a anunțat a aprobat o finanțare de circa 18 milioane de euro pentru a se continua programele de sprijin pentru micii fermieri din România. Măsurile de sprijin sunt gestionate de Fundația Pro Economica la noi în țară și până acum au fost implementate ca ajutoare de minimis. Cunatumul maxim la acest moment pentru acest tip de sprijin este de 20.000 de euro pe fermier.

Fermierii sunt așteptați pentru a depune cererile pentru acordul cadru la subvenția pentru motorină

În ultima lună din an, fermierii sunt așteptați la centrele APIA pentru a depune cererile pentru acordul cadru la subvenția pentru motorină pe anul viitor, dar și să depună documentele care dovedesc valorificarea fructelor și a leguminoaselor pentru industrializare, culturi care beneficiază de sprijin cuplat vegetal.