Centru de zi și reabilitare pentru populația vârstnică din București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că Primăria Capitalei își propune să înființeze un centru de zi și reabilitare special destinat populației vârstnice.

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului General al Capitalei, a fost aprobată depunerea cererii de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această finanțare va fi utilizată pentru construcția, dotarea, operarea și funcționarea serviciilor sociale menționate mai sus.

Centrul de zi va găzdui minim 100 de persoane

Facilitatea va fi amplasată într-o clădire situată în Calea Șerban Vodă nr. 164-168 și va fi administrată de Direcția Generală de Asistență din cadrul Primăriei Municipiului București. Acesta va fi proiectat pentru a găzdui minimum 100 de persoane, cu 60 de locuri alocate pentru centrul de zi și 40 de locuri pentru serviciile de îngrijire la domiciliu administrate de echipe mobile.

Principalii beneficiari vor fi persoanele vârstnice aflate în situaţii de risc social

Nicușor Dan a precizat pe Facebook că principalii beneficiari ai serviciilor centrului vor fi persoanele vârstnice care se confruntă cu vulnerabilități sociale și care necesită îngrijire pe termen lung. Mai mult, centrul va oferi sesiuni de instruire în diverse domenii, permițând persoanelor vârstnice să participe în funcție de preferințele lor. Aceste sesiuni de formare vor cuprinde subiecte precum tehnologia informației și a comunicațiilor, încurajarea unei mentalități antreprenoriale, dobândirea de competențe în domeniul sănătății și al gestionării veniturilor, precum și promovarea unui stil de viață sănătos.

În plus, centrul va oferi programe de formare pentru îngrijitorii de vârstnici, dotându-i cu cunoștințele și competențele necesare pentru îngrijirea adecvată a vârstnicilor. În plus, centrul va facilita oportunitățile de mentorat, permițând beneficiarilor să servească drept mentori pentru generația tânără. În cele din urmă, în cadrul centrului vor fi disponibile și programe de voluntariat.

„Beneficiarii direcţi vor fi persoane vârstnice aflate în situaţii de risc social, care au nevoie de îngrijire de lungă durată. La centru vor exista şi sesiuni de instruire la care persoanele vârstnice se pot înscrie în funcţie de dorinţe: tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, dezvoltarea culturii antreprenoriale, cunoştinţe în domeniul sănătăţii şi privind gestionarea veniturilor proprii, promovarea unui stil de viaţă sănătos. Vor fi şi programe de instruire a aparţinătorilor persoanelor vârstnice, care vor fi învăţaţi cum să-şi îngrijească seniorii, precum şi de mentorat, prin care beneficiarii vor deveni mentori pentru tânăra generaţie. Totodată, vor exista şi programe de voluntariat”, scrie Nicuşor Dan, pe Facebook.

Prin cererea de finanțare se solicită o sumă totală de 18.426.318 lei, din care 6.103.671 lei sunt considerați eligibili. Fondurile sunt destinate dotării clădirii, achiziționării echipamentelor necesare și furnizării de servicii sociale esențiale.