Ajutoarele financiare vor fi înscrise pe cuponul de pensie

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat recent că ajutoarele financiare acordate pensionarilor ale căror venituri lunare sunt sub 3.000 de lei vor fi înscrise pe cuponul de pensie. Pensionarii care au un venit lunar sub 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei. Banii vor fi acordați în două tranșe, odată în luna ianuarie, altă dată în luna septembrie.

„Sumele vor fi înscrise separat pe cuponul de pensie, astfel încât seniorii României să regăsească aceste sume acolo și să le fie simplu de identificat”, a spus social-democratul.

Marius Budăi a precizat, totodată, că sumele alocate pentru plata facturilor la energie electrică vor fi acordate sub forma unor vouchere, care vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, însă autoritățile statului nu au stabilit încă pașii necesari pentru decontare.

„Suntem pe final cu construcția actului normativ, vrem să avem și normele de aplicare și căutam cea mai debirocratizată posibilă măsură, astfel încât să nu punem cetățenii pe drumuri. Este un voucher care va fi tipărit, nu este card bancar – este voucher care va fi trimis prin Poșta Română”, a adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, relatează România TV.

Voucherele de 250 de lei vor fi acordate și în 2023

Vă amintim că voucherele în valoare de 250 de lei vor fi oferite și în 2023. Ele vor fi încărcate o dată la două luni, până la finalul anului, fiind valabile 12 luni de la data încărcării lor. Oamenenii care vor primi aceste vouchere în 2023 sunt:

 • pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
 • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
 • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
 • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
 • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sociale vor fi însoțite de scrisori care vor conține instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat care sunt emițătorii de carduri sociale pentru fiecare județ:

 • Sodexo: Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Călărași, Hunedoara, Timiș
 • UP Romania: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
 • Edenred: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman

Numerele de telefon oficiale la care puteți apela în cazul în care întâmpinați probleme în utilizarea cardurilor sociale sunt următoarele:

 • Edenred: 021 301 33 03
 • Sodexo: 021 204 46 64 0212044664
 • UP România: 0374 66 22 73