De la 1 ianuarie 2023 ar urma să intre în vigoare 20.000 de pensii speciale

Preşedintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a declarat luni, 28 noiembrie 2022, că de la 1 ianuarie 2023 ar urma să intre în vigoare 20.000 de pensii speciale pentru aleşii locali, precizând, totodată, că proiectele USR care prevăd abrogarea acestor pensii sunt blocate fie la Biroul Permanent, fie la comisiile parlamentare.

„Pensiile parlamentarilor sunt în plată acum. Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală. De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an.

Acolo avem la fel un proiect al USR. De data asta l-au trimis la comisie, dar e blocat în sertarul de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri: ‘Hai să îl votăm’. Să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm”, a declarat, luni, Cătălin Drulă.

Potrivit spuselor sale, reforma pensiilor speciale este jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Comisia Europeană fiind nemulţumită de implementarea PNRR-ului.

„Cu pensiile speciale trebuie să facă ceva, e jalon. Comisia este, din câte ştiu eu şi ce informaţii am, din ce în ce mai nemulţumită. Dacă le-a dat un pic de clemenţă la primele tranşe – pentru că vin în două tranşe anuale banii PNRR – deja acum se îngroaşă gluma”, a adăugat președintele USR.

Cătălin Drulă susține că pensiile speciale ar trebui primite pe bază de contributivitate

Potrivit articolului 16 din Constituţia României, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, motiv pentru care „nu ar trebui să existe privilegiaţi, caste, grupuri” care să aibă reguli speciale. El susține ferm că ar trebui să existe o formă de-a primi această pensie pe bază de contributivitate.

„Trebuie să existe o formă de-a primi această pensie pe bază de contributivitate. OK, dacă nu a existat contribuţie la momentul respectiv, că aşa a fost de natură legea şi au fost anumite categorii, atunci putem găsi formule echivalente, ca şi cum ar fi contribuit. (…) Până la urmă, Comisia face foarte bine ce face.

Nu se împiedică în terminologie pentru că ceea ce încearcă ai noştri să facă, Ciucă şi alţii, este să o facă din vorbe: ‘Domnule, sunt de serviciu şi aşa mai departe…’ Asta e doar o vorbă. Întrebarea este principiul care e în spate. Şi ei vor trebui să vină cu o soluţie ca să elimine aceste discrepanţe majore, în care există în acelaşi timp pensie de 1.500 de lei şi pensie de 15.000 de euro”, a explicat Cătălin Drulă.

În opinia sa, Partidul Social Democrat (PSD) a găsit „un inamic retoric” în PNRR, acuzând că din cauza limitei de 9,4% din PIB nu ar fi posibilă creșterea pensiilor.

„Chiar m-am întâlnit acum două săptămâni cu prim-vicepreşedinta Vestager (Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și comisar european pentru Concurență – n.r.) care spunea că este un plan excepţional, nu înţelege de ce Guvernul României nu îl pune în practică. Şi au găsit acest inamic retoric – ‘Domnule, PNRR-ul cu USR e de vină’, în ciuda realităţii.

Pentru că atunci când faci propagandă politică, nu mai contează realitatea. Nu îi opreşte pragul acela din PNRR la nimic. Nu au ajuns la el. România nu va ajunge prea curând la acel prag de 9,4”, a afirmat Cătălin Drulă în cadrul unui interviu acordat pentru B1 TV.