Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, a declarat, că vrea să implementeze un nou proiect de lege menit să interzică participarea la alegeri a celor care au fost condamnați pentru infracțiuni sexuale.

Instanţele de judecată decid, în prezent, interzicerea drepturilor electorale

În prezent, interzicerea unor drepturi electorale se decide de către fiecare instanță de judecată.

”Am pe ordinea de zi un proiect prin care aleșii locali condamnați pentru infracțiuni de natură sexuală să aibă interdicția de a mai candida. Pentru că, în acest moment, o instanță poate decide ca un cetățean cu o condamnare de acest fel să poată participa sau nu la alegeri.

Prin noul proiect, cineva condamnat pentru o astfel de infracțiune nu va mai avea posibilitatea de a candida. Din punctul meu de vedere, nu doar că acești oameni nu au ce căuta în funcții politice, nu au ce căuta în societate, în general. Sunt infracțiuni foarte grave, care ar trebui sancționate extrem de dur.

Una dintre inițiativele legislative la care lucrez vizează și infracțiunile sexuale care au drept victime minorii”, a spus Laura Vicol, președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, la o emisiune TV.

Sorin Grindeanu, despre Laura Vicol: Trebuie să demonstreze că face faţă

Sorin Grindeanu a vorbit sâmbătă, 4 decembrie, în cadrul unei emisiuni TV, despre Laura Vicol. Politicianul susține că aceasta trebuie să demonstreze că face faţă situației din prezent, iar acest lucru de va vedea foarte repede.

Acesta susține că avocata trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Grindeanu a dat de înțeles că funcția sa de avocat i-ar putea influența deciziile.

”Cred că sunt două cazuri diferite. Vorbim de şefia Comisiei juridice şi cred că acolo doamna Vicol trebuie să demonstreze că face faţă la ceea ce înseamnă această funcţie şi asta se va vedea foarte repede (…) Haideţi să vedem cum face faţă la această funcţie. Vorbim de un avocat. Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi. E o meserie care te duce în situaţii care s-ar putea să nu fie cele mai confortabile”.

Grindeanu a mai spus că nu este ”o perioadă simplă”, iar Laura Vicol va trebui să demonstreze că face faţă.

”Pentru mine, personal, vorbesc în nume personal, cel mai important examen este cel dat de doamna Vicol ca preşedinte al Comisiei, dacă poate face faţă la ce va urma. Şi nu va fi o perioadă simplă. Lumea aşteaptă de la noi să arătăm că noul PSD este altcumva”, a declarat Grindeanu.