Rusia și China au organizat primul exercițiu militar comun de la începutul războiului din Ucraina, relatează The New York Times.

Două mari puteri ale lumii, exercițiu militar comun

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru The New York Times că specialiștii au urmărit exercițiul militar din nord-estul Asiei, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, se întâlnea la Tokyo cu liderii Australiei, Indiei și Japoniei.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că Rusia și China au trimis bombardiere deasupra Mării Japoniei, iar avioanele au continuat spre sud, spre Marea Chinei de Est, potrivit Sky News.

Oficialii sud-coreeni au confirmat între timp că două avioane militare din China și patru aparate de luptă din Rusia au intrat în zona lor..

Informația a fost confirmată de ruși. Avioane militare rusești și chinezești au efectuat exerciții comune de patrulare în regiunea Asia-Pacific, a anunțat marți Ministerul Apărării din Rusia, potrivit Reuters.

Patrularea comună a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est și a implicat bombardiere strategice rusești Tu-95 și avioane chinezești Xian H-6, a precizat ministerul, potrivit Reuters.

Avioane ale forțelor aeriene japoneze și sud-coreene au urmărit avioanele rusești și chinezești într-o parte a exercițiului, au mai spus rușii.

Prezența avioanelor a fost confirmată și de japonezi

Japonia a trimis în misiune avioane de luptă după ce aparatele de zbor din Rusia și China s-au apropiat de spațiul său aerian. Incidentul a avut loc marți, când Tokyo găzduia liderii grupului de țări Quad (Japonia, Australia, India și SUA), a declarat ministrul apărării Nobuo Kishi. Politicianul a mai spus că, probabil, exercițiul a reprezentat o provocare din partea celor două țări.

Exercițiul militar comun pare a fi un semn al legăturilor puternice menținute între China și Rusia, în ciuda războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Anterior, ministrul de externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova se va concentra pe dezvoltarea legăturilor cu China.

Diplomatul a spus că obiectivul Kremlinului este de a dezvolta legăturile cu China, după ce Occidentul a adoptat o „poziție de dictator” în urma războiului din Ucraina.