Proiectul ambițios lansat de Dan Vîlceanu, criticat dur de un profesor al Academiei de Studii Economice

Proiectul de ordonanță care creează cadrul legal pentru înființarea băncilor de dezvoltare, lansat în ziua de joi, 18 august, este primul pas pentru crearea Băncii Naționale de Dezvoltare.

Totuși, Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, a criticat anunțul lui Dan Vîlceanu. Potrivit celor scrise de romaniatv.net, banca ar urma să fie condusă de Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu. Trebuie menționat că proiectul de realizare a Băncii Naţionale de Dezvoltare are o vechime de peste 6 ani şi a trecut prin guvernarea Cioloş, PSD, Orban şi Cîţu.

Una din variante discutate

Una din variante discutate era ca noua bancă să fie realizată pe structura Eximbank, unde garantarea ar fi rămas la noua entitate, iar partea de corporate ar fi plecat la Banca Românească , pe care a cumpărat-o Eximbank în urmă cu trei ani, conform sursei menționate.

Totuși, acest proiect nu a fost îmbrăţişat de actuala guvernare, astfel încât varianta de acum indică realizarea unei noi entităţi. Amintim că România și-a asumat în fața partenerilor europeni crearea Băncii Naționale de Dezvoltare, o bancă ce va finanța proiecte realizate din fonduri europene. Proiectul a fost inclus și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis la Bruxelles.

Investirea lui Dan Vîlceanu

Miercuri, 18 august, liberalul Dan Vîlceanu a depus jurământul de învestire în funcţia de ministru al Finanţelor, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei scurte ceremonii la Palatul Cotroceni. Şeful statului nu a făcut nicio declaraţie.

„Aș vrea să îi mulțumesc premierului pentru susținere. Este onorant pentru mine că am primit votul colegilor, este o încredere pentru mine, o încredere pentru care mă simt obligat. Este unul dintre ministerele foarte importante.

Nu am niciun fel de dubiu că voi face echipă bună cu primul ministru. Îmi doresc ca această preluare a ministerului să se întâmple cât mai repede”, a declarat Vîlceanu după şedinţa de la PNL.

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială