Echipamente medicale sofisticate, dar şi autovehicule pentru deplasări la consultaţii, în valoare totală de trei milioane de euro au fost doar admirate de medicii şi asistentele din sistemul sanitar autohton. 

Echipamente medicale şi maşini pentru consultaţii la domiciliul pacienţilor, în valoare totală de circa trei milioane de euro, au stat nefolosite chiar de la livrare. Acestea sunt acum transferate unităţilor medicale care au nevoie de ele, iar analiza altor tipuri de echipamente care stau în cutii va continua. Concret, este vorba de 152 de ma­şini de consultaţii la domiciliu, achi­zi­ţionate în anul 2007 pentru circa 18.000 de euro, şi de 55 de aparate EKG, cumpărate în anul 2008, preţul unuia fiind de circa 1.000 de euro, conform re­pre­zentan­ţilor Ministerului Sănătăţii.

Deşi primul impuls este de a arăta cu degetul personalul medical din unităţile care nu au folosit echipamentele şi maşinile acum redistribuite, Raed Arafat, subsecretar de stat şi şeful comisiei desemnate de ministru pentru analizarea echipamentelor nefo­lo­si­te, spune că lu­crurile nu stau chiar aşa. „Nu es­te o greşeală şi nici nu este vina cuiva pen­tru această si­tua­ţie“, explică el pentru revista Capi­tal. „Este o de­reglare naturală a sistemului, noi dirijăm ­echipamen­­te­­le acolo un­de este nevoie de ele. Altfel spus, în timpul care se scurge de la iniţierea achiziţiei până la livrarea echipamentelor, uneori chiar şi de un an de zile, sistemul suferă diverse modificări, astfel că unele informaţii iniţiale nu mai sunt de actualitate.

„Când au fost achiziţionate maşinile, scopul era ca în loc să meargă un medic cu o ambulanţă de 80.000 de euro la un pacient care nu era urgenţă, putea merge un asistent cu un şofer. În felul acesta, ambulanţele erau libere pentru urgenţele majore şi puteau fi folosite acolo unde era într-adevăr nevoie de ele“, explică el. Astfel, destinaţia principală a acestor maşini era reprezentată de centrele de permanenţă în care lucrau medicii de familie. Între timp, legea s-a modificat, activitatea a devenit voluntară şi mulţi medici au renunţat la acest serviciu.

Medicii preferă ambulanţele

„În plus, în centrele de urgenţă, medicii care lucrează pe ambulanţe preferă să se deplaseze cu acestea, pentru că şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează mai mult deplasarea cu acestea, aşa cum este şi normal“, mai spune Arafat. Prin urmare, continuă el, au fost luate două măsuri: redistribuirea echipamentelor acolo unde se intenţiona oricum achiziţia acestora şi reorganizarea serviciului de urgenţă pentru a permite folosirea maşinilor cu asistentă în loc de medic. În acest fel, scade şi costul de întreţinere şi uzura ambulanţelor dotate cu aparatură performantă.

În cazul aparatelor EKG, Arafat spune că între momentul în care a fost cerută analiza în teritoriu şi momentul livrării echipamentelor a trecut mai mult de un an, timp în care unele camere de gardă, de exemplu, au fost desfiinţate, dar echipamentele au fost oricum livrate.

În prezent, aceeaşi comisie monitorizează situaţia aparatelor de ventilaţie din secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă, aparate achiziţionate tot de către Ministerul Sănătăţii, nu de unităţile medicale. Astfel de situaţii sunt însă rare şi se petrec în cazul achiziţiilor centralizate, spitalele fiind responsabile de achiziţia echipamentelor necesare.

Nu este o greşeală şi nici nu este vina cuiva pentru această situaţie. Este o dereglare naturală a sistemului, noi dirijăm echipamentele acolo unde este nevoie de ele.
Raed Arafat, subsecretar de stat, Ministerul Sănătăţii

152 de maşini de consultaţii la domiciliu, din cele 250 achiziţionate în 2007, au fost ne­folosite de unită­ţile medicale, fiind acum transfera­te spitalelor de urgenţă din 15 oraşe

55.000 de euro este valoarea celor 55 de aparate EKG achiziţionate pentru a fi utilizate în Compartimentele de Primiri Urgenţe din unităţile sanitare aflate în localităţile mici