De la porțile de răcorire montate în zone centrale din Capitală, la activarea celor 113 cișmele administrate de Apa Nova în oraș, semnalate cu coduri QR care conduc direct către buletinele de analiză a apei potabile, până la implicarea în evenimente relevante pentru comunitatea bucureșteană și la colaborarea cu industria ospitalității – pentru a susține consumul de apă de la robinet, fiecare element al campaniei contribuie la reconectarea bucureștenilor cu orașul și cu apa pe care o consumă. 

„Trecem deseori pe lângă cișmele sau deschidem robinetul de apă rece, fără să ne gândim că în spatele acestui gest simplu se află ani de expertiză și sute de milioane de euro investite, tehnologie de ultimă generație și grijă față de sănătatea publică. Apa pe care o furnizam este sigură, testată riguros și monitorizată 24/24, dar și prezentă în fiecare aspect al vieții urbane. Prin această campanie, ne dorim ca apa de la robinet să fie văzută nu doar ca o opțiune practică, ci ca o alegere conștientă, responsabilă și chiar de mândrie locală – dar mai ales de încredere în calitatea acestei ape. E un mod prin care ne putem reconecta cu orașul, cu mediul și cu valorile sustenabile”, a declarat domnul Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova București. 

 

Potabilitatea apei din rețeaua publică este garantată printr-un proces complex de producție și monitorizare, complet digitalizat, Apa Nova București furnizând anual peste 180 de milioane de metri cubi de apă potabilă, verificată permanent printr-o rețea de 55 de puncte fixe de testare. În fiecare an, sunt efectuate peste 6.000 de analize de laborator, prin care sunt verificați 130.000 de parametri de calitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și europene. În sprijinul acestor eforturi, Apa Nova a investit peste 748 de milioane de euro în ultimii 25 de ani în modernizarea, extinderea și digitalizarea sistemului public de alimentare cu apă care integrează o rețea de peste 2.200 km și deservește peste 2 milioane de locuitori. 

 

„Apa oficială din tot ce iubești în București” include și o importantă componentă de informare în HoReCa, derulată în parteneriat cu HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – sub forma unui program pilot de promovare și de încurajare a consumului de apă de la robinet în restaurantele și cafenelele din București. În sprijinul acestei inițiative, Apa Nova oferă testări gratuite ale calității apei de la robinet, pentru primele 100 de localuri care se alătură campaniei și solicită acest lucru. Acest demers are la bază cadrul legislativ care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor la apă potabilă de la robinet, respectiv Legea 96/2024, fiind inspirat din practicile adoptate deja în marile orașe europene, unde consumul de apă potabilă din rețeaua publică este încurajat activ ca alternativă sustenabilă.

 

Totodată, pentru a aduce un plus de confort bucureștenilor în zilele caniculare, Apa Nova, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, a amplasat opt sisteme moderne de răcorire, ce pulverizează vapori fini de apă, în zone intens circulate ale orașului: în Piața Unirii, la Universitate (în fața Teatrului Național), Str. Halelor (lângă metrou), intrarea în Parcul Titan, Bucur Obor, Calea Victoriei (în fața Cercului Militar Național), Piața Rahova, Calea Giulești. Aceste puncte de răcorire funcționează zilnic între orele 10:00 și 22:00, pe perioada verii. 

 

Mai multe informații despre campanie și despre calitatea apei furnizate prin rețeaua publică a Municipiului București, sunt disponibile pe pagina apanovabucuresti.ro/apa-oficiala, dar și prin intermediul buletinelor de analiză, încărcate zilnic pe site-ul companiei.

Despre Apa Nova 

Din 2000, Apa Nova, o companie a Grupului Veolia, și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiul București. În cei 25 de ani, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care se traduc prin investiții de peste 748 milioane de euro până în prezent. 

Articol oferit de Apa Nova