Programul pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Financiare şi Operaţionale (FOPIP), derulat de Ministerul Mediului şi finanţat de Uniunea Europeană, va modifica preţul apei potabile. Scopul FOPIP este optimizarea calităţii apei, a accesului la apă, cât şi dezvoltarea infrastructurii de canalizare.

În viitor, se va aplica consumatorilor casnici un tarif unic pentru apă, care însă nu va depăşi 4% din bugetul celor mai sărace familii. Limita a fost stabilită în urma unui studiu privind managementul financiar al Programului Operaţional Sectorial de Mediu. ”Clienţii trebuie să înţeleagă că serviciile bune înseamnă şi tarife în consecinţă”, a declarat Silviu Stoica, director general al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Acest proiect va aduce şi o diminuare a numărului de operatori ai reţelelor de apă, în cel mult cinci ani  urmând să mai funcţioneze doar 45 din 245, câţi sunt înregistraţi în acest moment.

 

 

Localităţile incluse în program sunt:
– Piatra-Neamţ;
– Buzău;
– Galaţi;
– Piteşti;
– Râmnicu-Vâlcea;
– Sibiu;
– Braşov;
– Baia Mare;
– Satu Mare;
– Deva;
– Drobeta-Turnu Severin;
– Tulcea.

Acestea vor beneficia de investiţii în reţeaua de apă şi canalizare de până la 100 de milioane de euro fiecare. Sumele provin dintr-un total de 3,5 miliarde de euro, bani veniţi de la Uniunea Europeană pentru astfel de proiecte. Până în prezent, investiţiile în FOPIP s-au ridicat la 6,5 milioane de euro.

 

În următorii nouă ani, România trebuie să finalizeze toate proiectele incluse în program, însă va fi supusă şi unor etape intermediare de verificare în 2010, 2013 şi 2015.

 

 

 

În prezent, doar 52% din populaţie este racordată la sistemele de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare.