Substanța descoperită în corpul Simonei Halep, Roxadustatul, este detectabil la testele antidoping din 2017.  Durată de eliminare din corp, una foarte scurtă – undeva între de 10 și 16 ore, este marea problemă, asta făcând dificil pentru ofiţerii de control antidoping să îi prindă pe eventualii trişori.

Performanța, criteriu principal pentru testarea sportivilor

Olivier Banuls, şeful unităţii de ciclism din ITA (International Testing Agency – Agenţia Internaţională de Testare), a declarat pentru Reuters că unul dintre criteriile adoptate pentru testarea sportivilor este performanţa. Banuls a adăugat că alte criterii utilizate sunt paşapoartele biologice sau informaţii furnizate de unitatea de investigaţii a ITA.

”Banuls este foarte bun în antidoping. A lucrat toată viața pentru ciclism. Știe ce spune și spune bine”, au comentat specialiști români pentru GSP.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, fiind testată pozitv la Roxadustat, dar tenismena noastră a negat că ar fi luat conştient substanţa interzisă.

Românca a fost audiată de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) la Londra, iar în perioada următoare ar urma să fie făcut un anunţ în acest caz.

Pașaportul biologic, extrem de important

„Folosim o varietate de criterii. Performanţa este unul dintre ele şi evident performanţa Vingegaard este un criteriu pentru noi, aşa că este vizat în particular”, a recunoscut Banuls, care a adăugat că alte criterii utilizate sunt paşapoartele biologice sau informaţii furnizate de unitatea de investigaţii a ITA.

Banuls a precizat că ciclistul danez Jonas Vingegaard, care a început joi etapa a 18-a a Turului Franţei cu un avans de 7 min 35 sec faţă de slovenul Tadej Pogacar, cel mai mare între primii doi clasaţi în această fază a cursei începând din 1981, a fost testat de 18 ori în acest Tur al Franţei.

Paisprezece teste nu au fost întâmplătoare, având în vedere că purtătorul tricoului galben este testat în fiecare zi. El a fost testat de opt ori în iunie, în competiţie şi în afara ei.

”Reuşim să testăm 95-96% dintre cicliştii pe care ne programăm să-i testăm”, a adăugat Banuls.

Dacă un sportiv nu este disponibil, în afara intervalului dat de 60 de minute, nu va fi considerat imediat absent nemotivat, dar va fi semnalat departamentului juridic al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI).

„Primim notificarea şi îi oferim sportivului şansa de a da o explicaţie şi de a oferi o probă a locului în care a fost, un notă de plată de la un restaurant, spre exemplu”, a menţionat Simon Geinoz, consilier juridic la UCI.

„Dacă nu suntem mulţumiţi de explicaţie, atunci va fi înregistrat ca «localizare nereuşită»”, a explicat oficialul.

La trei localizări eronate într-un decurs de 12 luni se consideră violare a regulamentului antidoping, cu o potenţială suspendare de doi ani.