Membrii Grupului Wagner nu au fost de acord cu asaltul asupra Rusiei

La scurt timp după ce a avut loc asaltul asupra Rusiei, membrii grupării paramilitare Wagner au rupt tăcerea și au povestit cum au reacționat când Evgheni Prigojin i-a anunțat că urmează să își atace patria.

„Eu și camarazii mei am luptat pentru țară, nu pentru un idiot încrezut și pentru ambițiile sale personale”, a explicat un fost luptător al Grupui Wagner în cadrul unui interviu acordat pentru ziarul rus „The Moscow Times”.

„Voi fi capabil să-mi împușc camarazii? Am vrut să mă alătur lui Wagner pentru a apăra Rusia, nu pentru a o ataca, și nu din simpatie pentru Prigojin.

Camarazii noștri s-au omorât între ei, o cantitate imensă de echipament militar a fost distrusă, oamenii sunt speriați, ca să nu mai vorbim de daunele aduse reputației Rusiei pe arena geopolitică, iar generalii de la Parchet sunt încă la locurile lor”, a spus alt fost luptător.

La polul opus, alte persoane au sugerat că au salutat revolta organizată de Evgheni Prigojin în speranța că armata Rusiei ar putea înțelege aluzia.

„Sper că `Marșul pentru dreptate` (rebeliunea Wagner – n.r.) a servit drept semnal de alarmă pentru ca guvernul nostru să vadă că este timpul pentru o schimbare. Întregul oraș Rostov-pe-Don i-a susținut pe Wagner și pe Prigojin…

Prigojin vorbește și acționează corect, a făcut multe pentru țară, iar Șoigu, cred, nu a făcut niciodată nimic util. Rămân un patriot al țării mele… Întregul Rostov i-a susținut pe Wagner și pe Prigojin”, a zis alt fost luptător, potrivit sursei citate anterior.

Care ar fi fost, de fapt, planul lui Evgheni Prigojin?

Potrivit publicației americane Wall Street Journal, Evgheni Prigojin ar fi fost implicat într-un plan de capturare a înalților responsabili ruși din domeniul apărării din Rusia. El intenționa să-i captureze pe ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, în timpul unei deplasări a acestora în sudul Rusiei.

Cu toate acestea, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a aflat despre această conspirație și a reușit să îi strice planurile. Cei doi oficiali ruși au modificat itinerariul de călătorie pentru a evita capturarea, ceea ce a dus la revolta declanșată de Evgheni Prigojin.

Acest lucru l-a constrâns să-şi extindă planurile şi, vineri, forţele sale au cucerit cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a întreprinde un „marş” asupra Moscovei.

În cursul zilei de sâmbătă, după o înţelegere mediată de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, Evgheni Prigojin a ordonat Grupului Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina. El a explicat, luni, într-un mesaj audio, că dorea să-şi salveze organizaţia, nu să cucerească puterea.