Arme, droguri, lingouri de aur, peruci neverosimile și o fotografie înrămată cu capete tăiate au inundat presa de stat rusă săptămâna aceasta. Publicul rus era informat că imaginile au fost surprinse în timpul unui raid efectuat asupra casei din Sankt Petersburg a șefului Wagner, Evgheni Prigojin.

Au decis să-l ucidă pe Prigojin, politicianul

Cu toate acestea, încercarea de discreditare a lui Prigojin a părut ușoară în comparație cu pedeapsa aplicată altor opozanți ai președintelui rus Vladimir Putin, cum ar fi fostul spion otrăvit Alexander Litvinenko și jurnalista ucisă Anna Politkovskaia, scrie Financial Times.

În timp ce televiziunile îl ridiculizau, el a fost însă lăsat liber să călătorească prin Rusia la doar câteva săptămâni după ce a încercat să mărșăluiască asupra Moscovei cu luptătorii săi, sugerând că nu era deloc tratat ca inamicul public numărul unu.

Abordarea relativ îngăduitoare față de Prigojin, a cărui relație cu Vladimir Putin datează din timpul St Petersburgului anilor 1990, reflectă slăbiciunea Kremlinului după tentativa de insurecție a acestuia și legătura sa profundă cu imperiul de afaceri Wagner, au declarat observatori și membri ai elitei rusești.

„El este umilit”, a declarat Tatiana Stanovaya, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center. „Au decis să-l ucidă pe Prigojin, politicianul. Dar ca om de afaceri, ei încă decid ce să facă cu el”, a explicat ea.

Șeful Wagner se bucură de mult spațiu de manevră

O persoană care îl cunoaște pe șeful Wagner încă din anii 1990 a sugerat că marja de manevră oferită lui Prigojin pentru a rezolva problemele încă nerezolvate din cadrul afacerilor sale a fost probabil parte a unui acord de pace negociat în timp ce tancurile Wagner se îndreptau spre Moscova în iunie.

„Nu este ca și cum ar fi doar o plimbare. Este mai degrabă ca și cum imperiul său este dezmembrat și se fac pregătiri pentru plecarea lui. Când lucrurile se vor calma, cred că va avea probleme, dar cine se gândește la viitor cu mai mult de o săptămână înainte?”, a spus persoana respectivă.

Unele părți ale imperiului de afaceri al lui Prigojin par, de asemenea, să își continue operațiunile, Grupul Wagner, de exemplu, recrutând în continuare noi luptători.

Prigojin a reușit chiar să recupereze aproximativ 10 miliarde de ruble (110 milioane de dolari) pe care autoritățile i le-au confiscat în numerar în ziua insurecției, potrivit publicației Fontanka din Sankt Petersburg. În loc să fie exilat imediat, liderului războinic i s-a acordat spațiu de manevră.

Prigojin a negociat dintr-o poziție de forță

Este probabil ca Prigojin să fi obținut concesii dincolo de libertatea de a se muta în Belarus, a declarat Abbas Gallyamov, analist și fost redactor de discursuri pentru Vladimir Putin, deoarece liderul Wagner a negociat dintr-o poziție de oarecare forță în ziua revoltei.

„Prigojin nu a fost învins fizic”, a spus Gallyamov. „El a luat Rostov, s-a îndreptat spre Moscova, ar fi putut încerca să ia Kremlinul. El a pus sistemul în pragul colapsului – așa că, desigur, nu ar fi fost de acord cu o înțelegere în care să piardă totul.”

În același timp, este posibil ca Kremlinul să fie prudent cu Prigojin din cauza unei conștientizări acute a slăbiciunilor din sistem care au fost expuse de răzvrătirea sa. Orice mișcare bruscă împotriva Wagner acum ar putea provoca grupul sau ar putea incita alți actori să se răzvrătească, a sugerat Gallyamov. „Sistemul este atât de slab în acest moment, încât orice ar putea fi fatal”, a spus el.