Evgheni Prigojin i-a fost aproape lui Vladimir Putin timp de aproape două decenii, timp în care au reuşit „victorii” importante: au jefuit trezoreria de la Kremlin, conturile bancare ale marilor corporaţii din Rusia sau, cu ajutorul grupului Wagner, resursele naturale din ţări africane precum Mali, Libia şi Republica Centrafricană.

Istoria Rusiei ne poate indica o posibilă soartă a lui Evgheni Prigojin

Mulţi dintre opozanţii lui Vladimir Putin au fost otrăviţi între timp, iar cei doi se pare că au cheltuit sute de milioane de euro pentru a interveni în alegerile din Europa sau alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2020.

Care poate fi însă acum soarta lui Evgheni Prigojin, având în vedere că relaţia dintre el şi Putin nu mai pare la fel de roz? Istoria ne poate oferi un răspuns, se arată într-un material publicat de The Daily Beast.

Celebrul ţar Petru cel Mare, un adevărat erou pentru Vladimir Putin, a avut şi el propriul grup Wagner. Cei circa 50.000 de soldați-comercianți puternici care formau Streltsy erau maeştri ai crimei, delapidării şi escrocheriilor, iar una din preocupările lor era tot aceeaşi de a face bani, la fel ca şi Wagner.

„Un fel de animal mut colectiv, niciodată foarte sigur cine era stăpânul său propriu-zis, dar gata să se năpustească și să muște pe oricine îi contesta propria poziție privilegiată”, scria istoricul Robert Massie despre grupul Streltsy.

Soldaţii Streltsy, torturaţi şi măcelăriţi de ţarul Petru cel Mare

Când a venit momentul să încerce să-l răstoarne pe Petru cel Mare, mişcarea a fost sortită eşecului. Ţarul i-a torturat până la moarte pe mii dintre soldaţii Streltsy, alături de soţiile şi copii lor, iar pe maiorul Karpakov, cel care îi conducea, l-a legat de un spițer și învârtit deasupra unui foc până a murit.

„Karpakov a fost scos de pe scuipătoare pentru a se odihni înainte de a fi pus din nou pe foc… Carbonari și-a uitat din greșeală cuțitul în celulă… Karpakov nu a mai putut suporta tortura…

A folosit cuțitul pentru a-și tăia gâtul… Dar era prea slăbit și a cedat… Carbonari l-a descoperit și a fost readus la tortură”, se arată în arhiva de stat a Rusiei. Carbonari era medicul personal al lui Petru cel Mare.

Apoi, Petru cel Mare a ordonat ca supravieţuitorii din Streltsy să fie trimişi în Siberia. Cei iertaţi au primit mici creşteri salariale şi instrucţiuni să protejeze imperiul. Regimentele rămase s-au revoltat din nou însă în anul 1708, iar atunci Petru cel Mare a ordonat să fie ucişi cei mai mulţi dintre soldaţii rămaşi din Streltsy.

O măsură asemănătoare a luat acum şi Vladimir Putin după revolta ratată a lui Prigojin: soldaţii din Wagner au fost îndemnaţi să se alăture Armatei ruse, iar toţi militarii ruşi vor primi o majorare salarială de 10,5% din luna octombrie 2023.

Rămâne acum de văzut dacă Evgheni Prigojin va avea sau nu o soartă similară cu a maiorului Karpakov şi a soldaţilor săi care s-au ridicat împotriva lui Petru cel Mare.