„Am făcut doza booster. Certificatul digital COVID se actualizează automat?

Nu. Trebuie să generați un nou certificat din aplicația https://certificat-covid.gov.ro.

Doza de rapel (booster) are rolul de a crește semnificativ nivelul de protecție împotriva COVID-19 după o anumită perioadă de timp.

Unde pot efectua doza de rapel (booster)?

Toate persoanele eligibile se pot vaccina în centrele de vaccinare existente și vizibile în platforma de programare (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) sau în cabinetele medicilor de familie.

Persoanele eligibile care doresc să efectueze doza de rapel (booster) se pot programa la vaccinare prin platforma de programare sau se pot prezenta direct în centrul de vaccinare. Lista centrelor o găsiți aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Dozele pentru rapel (booster) sunt aceleași doze utilizate pentru schema de vaccinare primară. Singura diferență față de schema de vaccinare primară este pentru persoanele care au efectuat 2 doze de Moderna și doresc să le fie administrate același tip de vaccin. În această situație, doza este înjumătățită.

Doza booster, eficientă împotriva Omicron

Doza de rapel (booster) crește semnificativ nivelul de protecție împotriva tuturor variantelor SARS CoV 2, inclusiv împotriva variantei Omicron.

Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

În România, pentru doza de rapel (booster), sunt autorizate vaccinurile Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna și Janssen – Johnson&Johnson.

Recomandarea CNCAV este pentru efectuarea unui vaccin pe bază de ARN mesager (Comirnaty sau Spikevax), dar se poate administra, la cerere, vaccinul Janssen doar pentru persoanele care au efectuat același vaccin în schema de vaccinare primară”, arată mesajul postat pe pagina oficială de Facebook, RO Vaccinare.

Evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, 9 ianuarie

1. Persoane vaccinate în ultimele 24 de ore: 14.850;
2. Persoane vaccinate cu prima doză în ultimele 24 de ore: 2.721;
3. Total persoane vaccinate: 7.987.790;
4. Persoane vaccinate cu schemă completă: 7.880.457;
5. Persoane vaccinate cu doza de rapel: 2.133.381;
6. Total doze administrate din 27 decembrie 2020: 16.049.850.