Potrivit unui nou studiu, astfel de diferențe ar putea fi explicate prin faptul că cele două seruri stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi ușor diferiți împotriva SARS-CoV-2, informează ArsTehnica.

Un indiciu timpuriu al acestui lucru a fost dat din lumea reală. S-au găsit diferențe uimitoare în eficacitatea celor două vaccinuri, în ciuda faptului că ambele au funcționat aproape identic în studiile clinice de fază III – 95% și 94%. În timpul valului Delta de anul trecut, un studiu realizat de Mayo Clinic a constatat că eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva infecțiilor a scăzut la 42%, iar cea a serului Moderna a scăzut doar la 76%.

Vaccinurile au generat profiluri diferite de anticorpi

Ambele vaccinuri generează niveluri puternice de anticorpi neutralizanți, care se pot lega de virus și împiedică infectarea celulelor. Dar, conform studiului, vaccinurile au generat profiluri diferite de anticorpi.

Vaccinul Moderna a stimulat niveluri relativ mai mari de anticorpi care activează celulele imune, numite celule ucigașe naturale. De asemenea, a generat niveluri mai mari de anticorpi care activează celulele imune, numite neutrofile, pentru a ucide (fagocita) germenii invadatori.

Condus de imunologul și virologul Galit Alter, studiul a identificat diferențele prin compararea profilurilor de anticorpi a 28 de persoane vaccinate cu serul Moderna și a 45 de persoane vaccinate cu Pfizer. Studiul nu a analizat răspunsurile imune în timp. În schimb, cercetătorii s-au uitat la profilurile de anticorpi, la aproximativ o lună după ce fiecare participant a primit o a doua doză de vaccin.

”Aceste date oferă dovezi pentru potențiale diferențe nuanțate în calitatea răspunsului imun indus de vaccinurile pe bază de ARN”, au scris Alter și colegii săi. Deși ambele vaccinuri produc răspunsuri imune puternice, aceste diferențe ușoare de anticorpi „ar putea oferi informații despre potențialele diferențe în imunitatea protectoare conferită de aceste vaccinuri”, au concluzionat ei.

Vaccinuri pe bază de ARNm „reglabile” care generează răspunsuri specifice

Investigarea acestor diferențe ar putea ajuta cercetătorii să creeze vaccinuri ARNm „reglabile” care generează răspunsuri specifice de anticorpi, pentru a oferi cea mai puternică protecție. Între timp, descoperirile încurajează oamenii să amestece și să potrivească vaccinurile pe bază de ARNm, mai ales dacă au început cu doze de la Pfizer. Alegerea unui vaccin diferit pentru viitoarea doză de rapel ar putea diversifica răspunsurile anticorpilor, oferind o protecție mai largă, susțin autorii.