Oul: secretul unui sistem imunitar de fier

Specialiștii medicali ne sfătuiesc să mâncăm des ouă în sezonul virozelor întrucât ne întăresc sistemul imunitar. În plus, ouăle conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Totodată, gălbenușurile de ou conțin cantități mari de luteină și de zeaxantină.

De exemplu, un singur ou fiert mare conține : vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR), folat: 5% din DZR. vitamina B5: 7% din DZR, vitamina B12: 9% din DZR, vitamina B2: 15% din DZR, fosfor: 9% din DZR și seleniu: 22% din DZR.

De asemenea, supermarketurile sunt pline cu produse alimentare ieftine, care susțin sistemul imunitar și au diverse beneficii asupra organismului uman. Gianluca Mech, medic nutriționist, a compus o listă minune cu produse alimentare ideale pentru zilele friguroase.

7 alimente minune: secretul sănătății e super ieftin

Majoritatea oamenilor mănâncă adesea miere datorită gustului său special, dar și pentru că ne protejează sistemul imunitar de bacterii și virusuri gripale. Atenție! Trebuie să mâncam doar o linguriță de miere pe zi, altfel conținutul ridicat de zahăr din sânge ne poate afecta grav sistemul imunitar.

Iaurtul este o sursă excelentă de proteine, carbohidrați și este plin de bacterii probiotice, ce protejează sistemul imunitar.

Ovăzul este un produs alimentar plin de fibre, magneziu, zinc și antioxidanți, fiind ideal pentru micul dejun. În plus, fulgii de ovăz elimină toate toxinele periculoase din corpul nostru.

Ghimbirul este ideal când ești răcit/ă deoarece funcționează ca un antioxidant, ajutând la prevenirea dezvoltării bacteriilor periculoase.

Potrivit spuselor lui Gianluca Mech, ar trebui să mâncăm des kiwi deoarece este un fruct exotic plin de folat, potasiu, vitamina K și vitamina C.

Oricine bea o cană de ceai fierbinte când este răcit, de aceea medicul nutriționist Gianluca Mech ne sfătuiește să bem des ceai verde și ceai negru. Conform spuselor sale, acestea conțin antioxidanți, ideali pentru sistemul imuntar. În plus, ceaiul verde conține și epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic.

De asemenea, citricele nu trebuie să lipsească din bucătăria ta în anotimpul rece. Fie că alegi lămâi, portocale, polemo, grapefruit sau lime, citricele sunt o sursă bogată de vitamina C, care întărește sistemul imunitar.

De altfel, vitamina C este recomandată persoanelor care se confruntă cu infecții ale tractului respirator, potrivit medicul nutriționist Gianluca Mech.