Cercetătorii vin cu dezvăluirea momentului. Potrivit acestora, o serie de persoane prezintă o rezistență în fața serurilor anti-Covid.  Rezultatele au fost confirmate în urma a trei studii italiene.

Astfel, vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai puţin eficiente în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise). În acest context, cercetătorii subliniază necesitatea administrării dozelor de rapel (booster) la acest grup de persoane vulnerabile, relatează Reuters.

Totodată, studiile mai arată că, în medie, 30% dintre pacienţii imunocompromişi nu dezvoltă imunitate la virus după vaccinare. Pe de altă parte, restul de 70% răspund la vaccin, mai ales după a doua doză, însă într-o măsură mai mică decât persoanele sănătoase şi cu diferenţe de la un grup la altul, a anunţat luni Spitalul Bambino Gesu din Roma, care a realizat cele trei studii.

De menționat este faptul că cele trei studii au fost efectuate pe un grup de 21 de pacienţi cu imunodeficienţă primară, 34 de copii şi adulţi tineri care au suferit transplanturi de inimă şi plămâni şi 45 de tineri cu transplanturi de ficat şi rinichi. Pe de altă parte, rezultatele indică necesitatea creşterii nivelului de protecţie a celor mai vulnerabili cu doze de rapel, a mai spus spitalul.

A treia doză este necesară în cazul acestor persoane

Profesorul Paolo Palma, şeful departamentului de imunologie clinică şi vaccinologie din cadrul spitalului Bambino Gesu susține că în urma rezultatelor s-a constatat necesitatea de protejarea în cazul persoanelor mai fragile, prin administrarea celei de a treia doze de vaccin.

Potrivit acestuia, o imunizare completă îmbunătățește sistemul imunitar la virus și îl menține la un nivel ridicat.

„Rezultatele studiilor noastre arată că este esenţial să protejăm cele mai fragile categorii prin administrarea celei de-a treia doze de vaccin, calibrarea dozelor sau recurgerea la noi formule adjuvantate de vaccin capabile să îmbunătăţească răspunsul imunitar la virus şi menţinerea acestuia în timp”, a declarat profesorul Paolo Palma, şeful departamentului de imunologie clinică şi vaccinologie din cadrul spitalului Bambino Gesu.

De menționat este faptul că rezultatele studiului vin în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să anunţe decizia sa cu privire la recomandarea sau nu a administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

În România, campania de vaccinare cu cea a treia doză de vaccin a început în urmă cu o săptămână.