Dan Vîlceanu a vorbit despre Pilonul 2 de pensii. Acesta susține că pensionarii nu trebuie să creadă că banii de la Pilonul 1 se duc la Pilonul 2, în contextul în care această informație este una falsă.

Un alt aspect subliniat de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, îl reprezintă faptul că în prezent nu există o lege care să reglementeze cum se plătesc banii din acest pilon.

Mai exact, oamenii care se vor pensiona nu știu dacă își pot încasa toți banii de la Pilonul 2 de-odată, sau banii le vor intra în conturi lunar, în momentul pensionării. În acest context, ministrul susține că în opinia sa, cea mai bună alegere ar fi ca fiecare cetățean să poată să încaseze banii cum își dorește.

„Eu sunt un susţinător al Pilonului 2 de pensii şi trebuie să repetăm de foarte multe ori pentru ca şi pensionarii să ştie – pentru că au fost intoxicaţi în ultimii ani de multe ori că se iau bani de la Pilonul 1 şi se duc la Pilonul 2 şi acolo, nu ştiu, sunt unii care se ocupă, nu-s banii voştri.

Cum pot fi încasați banii de la Pilonul 2 de pensii

Ba nu, sunt chiar banii voştri şi, faţă de Pilonul 1, banii de la Pilonul 2 poţi să îi laşi şi moştenire, că-s chiar ai tăi. La Pilonul 1 contribui şi nu ştii cât mai poţi să te bucuri de ce ai contribuit, dar la Pilonul 2 îţi rămân ţie şi familii tale. Şi cred că asta e important: oamenii să ştie, pentru că sunt convins că dacă ar şti lucrurile astea şi le-am spune mai des am vedea un grad de susţinere mult mai mare în rândul populaţiei pentru Pilonul 2 de pensii.

În momentul de faţă nu este o lege care să reglementeze cum se plătesc banii din Pilonul 2. Când va exista această lege, acolo vom vedea dacă iei toţi banii odată sau dacă ei sunt daţi lunar. Până la urmă, din punctul meu de vedere, ar trebui să laşi la alegerea fiecărui cetăţean care a contribuit cum doreşte să primească banii din Pilonul 2″, a afirmat Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.

El a mai vorbit și despre condiționalitățile impuse de Comisia Europeană în PNRR în privinţa pensiilor şi salariilor. Potrivit acestuia, nu există așa ceva, însă există un prag de 9,4% din PIB pentru bugetul pensiilor şi există obligativitatea de a se face reforma pensiilor.

„Avem un sistem de pensii care trebui reformat. Am văzut tot felul de discuţii legate de faptul că în UE media cheltuielilor cu pensiile este la 12-13% (din PIB – n. r.) şi în România este acest angajament în PNRR de 9,4%. Este important totuşi să adăugăm încă o cifră la această informaţie: faptul că nivelul de încasări în acele ţări care au 12% sau 13% cheltuieli cu pensiile este undeva la 40-45%.

Ce obligații are România în fața Comisiei Europene

În România suntem puţin peste 30%, deci, când ai 40-45% încasări îţi permiţi să ai buget de pensii de 12-13%. Când ai 30% încasări, nu poţi să ai tot 12-13%, pentru că asta ar însemna că peste o treime din buget îl dai pe pensii şi atât – şi ştiţi foarte bine că de exemplu cheltuielile cu salariile sunt şi mai mari în sistemul public şi asta ar însemna că o să ajungem să plătim doar salarii şi pensii.

Oricum, din informaţiile pe care le am eu, sunt undeva între 22 şi 23% din PIB cheltuielile cu asistenţa socială din România anul trecut, deci din punctul ăsta de vedere avem o problemă. Iar în ceea ce priveşte Pilonul 2, el a fost gândit tocmai pentru a ajuta pensionarii – e o reformă a sistemului de pensii – ca pe lângă ce primesc de la Pilonul I să mai primească o sumă şi de la Pilonul 2, astfel încât să ajungă la o pensie decentă măcar, dacă nu o pensie bună”, a adăugat acesta.

Totodată, el a vorbit și despre reforma pensiilor, care în opinia sa este o măsură de care România avea nevoie de multă vreme, din cauza inechităților existente în sistem. Ministrul  a făcut referire la pensiile speciale, care au nemulțumit milioane de români.

”Reforma pensiilor este un lucru de care avem nevoie în România. Există foarte multe inechităţi, există o întreagă discuţie şi nemulţumire legată de pensiile speciale şi nu cred că este cineva în România care să spună că nu este nevoie de o reformă a pensiilor”, a menţionat şeful de la MIPE.