Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul actual ar trebui să aibă bani pentru creșterea pensiilor cu 40%. De asemenea, acesta a explicat că planul său de guvernare, pe care n-a mai apucat să-l pună în practică, prevedea creșterea punctului de pensie la 1.775 lei în 2021.

„Urma. Legea ar fi îndreptat tot sistemul de pensii, unele se triplau și despre pensiile militare nu am susținut să fie micșorate. S-a hăcuit armata, mor pe teatre de operațiuni care nu sunt ale noastre, cum să-i jignești și să nu susții pensiile militare?

Ăștia vor să ducă vârsta de pensionare la 70 de ani să fie siguri că nu mai apucă niciunul. Planul a fost ca în 2021 punctul de pensie să fie 1.775. Păi se compară pensionarul din occident cu chinul prin care trece un pensionar în România?

Programul economic de guvernare pe care l-am prezentat a produs bani. Sunt bani pentru creșterea pensiilor”, a spus Dragnea, la Realitatea PLUS.

Vârsta de pensionare ar putea crește la 75 de ani

Din cauza pandemiei de coronavirus, generația care ar urma să se pensioneze începând din 2050, ar urma să mai aibă de așteptat, spun experții. Din cauza economiilor și a finanțelor care sunt devastate de pandemie, generația mai sus menționată ar urma să se pensioneze la vârsta de 73 de ani, spune expertul în finanțe Paul Gibbens, notează evz.ro.

„S-a presupus anterior că persoanele care se vor pensiona în anii 2050 vor avea nevoie de o vârstă de pensionare de 70 de ani. Cu toate acestea, având în vedere cum a afectat pandemia de coronavirus finanțele guvernamentale, vârsta de pensionare ar putea crește până la 72 sau 73 de ani. Nimic nu este exclus”, a spus expertul în finanțe Paul Gibbens.

Lucrurile nu sunt deloc roz, spune grupul de reflecție al lui Iain Duncan Smith, care adaugă că vârsta de pensionare ar putea crește la 75 de ani pentru a asigura un venit decent.

Pensia medie lunară a crescut în trimestrul trei din 2021

Valoarea medie a pensiei lunare a înregistrat o creştere de 0,7% în trimestrul trei al acestui an, faţă de trimestrul doi, până la 1.673 de lei, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.604 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,4% (comparativ cu 53,2% în trimestrul precedent).