Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat public, joi, că a semnat şi trimis în circuitul de avizare două ordonanţe de urgenţă. De asemenea, referitor la prorogarea intrării în plată a pensiilor pentru aleşii locali, acesta a explicat că urmează să fie luată o decizie la nivel politic

Pensia minimă crește la 1.000 de lei

Marius Budăi a informat că ordonanțele de urgență vizează mărirea alocaţiilor, creșterea punctului de pensie şi majorarea pensiei minime. Astfel că pensia minimă din România va crește de la 800 de lei la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie se va majora de la 1.442 de lei la 1.586 de lei.

„Am semnat două ordonanţe extrem de importante. Prima am semnat-o cu doamna Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost negociată în programul de guvernare. Ordonanţă care a plecat de la Ministerul Muncii spre ministerele avizatoare, ordnanţă care când va primi avizele va fi promovată în şedinţa de Guvern.

A doua ordonanţă, extrem de importantă, se referă la majorarea pensiilor. Pensia minimă se va majora de la 800 de lei la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi de la 1.442 de lei la 1.586 de lei”, a spus Marius Budăi.

Pensionarii cu venituri mici, protejați de scumpiri

Ministrul Muncii a spus că Executivul are prevăzută în programul de guvernare o sumă de bani pe care o va acorda o singură dată pentru ca cetăţenii cu pensii mici să fie protejaţi de scumpirile actuale.

„În momentul în care se va lua o decizie în coaliţie, o vom anunţa public şi se va regăsi şi într-un act normativ”, a afirmat acesta.

Despre ajutorul de 1.200 de lei, Marius Budăi a spus că nu s-a discutat despre vouchere, ci doar despre bani. Impactul bugetar provocat de majorarea alocațiilor este de 1,9 miliarde, al creșterii pensiilor de 11 miliarde, plus 225 de milioane pentru a 13-a indemnizaţie a persoanelor cu dizabilităţi.

Despre pensiile speciale

În ceea ce priveşte acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, Marius Budăi a precizat că decizia prorogării intrării în plată a acestor pensii ţine de decizia politică de la nivelul coaliției guvernamentale.