Candidatul socialiştilor europeni la funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, Frans Timmermans, a lăudat luni activitatea de procuror a Laurei Codruța Kovesi, care candidează pentru funcția de procuror-șef european, și a avertizat că „nu poate exista nicio amnistie pentru politicienii corupți care au fost condamnați în justiție” în România.

„Nu pot exista pași înapoi în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Nu poate exista nicio amnistie pentru politicienii corupți care au fost condamnați în justiție”, a spus acesta, într-o declarație distribuită pe Twitter de Euronews.

„Am fost destul de brutal cu românii în aceste aspecte și voi continua să fiu limpede în această privință. Cred că în lupta împotriva corupției, în viziunea mea, doamna Kovesi a făcut o treabă excelentă de-a lungul anilor și este un procuror foarte bun. Pot depune mărturie că am văzut la treabă și cred că este un procuror excelent. A făcut o treabă foarte curajoasă în România”, a adăugat Timmermans, care face parte din aceeași familie politică cu partidul condus de Liviu Dragnea, Partidul Socialiștilor Europeni.

Afirmaţia sa contrastează cu declaraţiile făcute luni de Liviu Dragnea, chestionat de jurnalişti în legătură cu candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european.

„Nu ştiu ce va face Guvernul, evit să fac comentarii aici pentru că aş vorbi despre dublă măsură. Repet, nefiind Eurovision, nu vreau să vorbesc eu de susţinerea României”, a mai spus Dragnea, întrebat ce mandat va primi reprezentantul României la Bruxelles în momentul votului.

Întrebat dacă e un punct în minus pentru Kovesi că e anchetată, Dragnea a replicat: „Eu ştiu? O fi de laudă să înţeleg”.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a acordat un interviu Euronews, în care a vorbit despre situația justiției din România.

Timmermans a avertizat că nu se pot face pași înapoi în lupta anti-corupție din România.

”Nu se poate încetini lupta anti-corupție din România.

Nu poate exista o amnistie pentru politicienii corupți care au fost condamnați. Am fost destul de dur cu România cu privire la acest subiect și voi continua să fiu așa.

Cred că în ceea ce privește lupta împotriva corupției, doamna Kovesi a făcut o treabă excelentă în ultimii ani, deci este un procuror foarte bun.

Am văzut-o cum lucrează, pot spune că o consider un procuror excelent. A făcut o treabă curajoasă în România”, a spus Frans Timmermans.