Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-covid anunță că în săptămâna 26 iulie – 1 august România a înregistrat peste 1.040 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, spre deosebire de săptămâna anterioară când s-au înreigstrat doar 660 de cazuri.

În acest context, Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, trendul pandemiei este unul ascendent în România.

„E clar că ne aflăm pe un trend ascendent”, declară medicul. Totodată, el a mai subliniat faptul că în următoarele săptămâni este foarte probabil ca varianta Delta să devină dominantă şi în România.

În ceea ce privește evoluția pandemiei, estimările arată că la sfârşit de august se va ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar după jumătatea lunii septembrie se pot depăşi 1.500 de cazuri zilnic.

„În momentul de faţă observăm o creştere a numărului de cazuri, pentru că în săptămâna 26 iulie – 1 august vorbim de peste 1.040 de cazuri, ceea ce înseamnă o creştere cu 60% a numărului de cazuri de la nivelul săptămânii în curs. Tocmai de aceea este foarte importat ca în perioada următoare – pentru că e clar că ne aflăm pe un trend ascendent, am plecat de la începutul lui iulie când vorbeam de o medie la 7 zile a numărului de cazuri de 40 şi am ajuns în momentul de faţă la o medie de 144 de cazuri, deci practic o creştere foarte mare a numărului de cazuri. Acesta ar fi un aspect”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Un alt aspect subliniat de acesta a fost numărul infectărilor cu varianta Delta, adăugând că se înregistrează o creștere lentă, situația neputând să rămână la nesfârșit în acest mod.

”Al doilea aspect este legat de faptul că avem, cât se poate de clar, varianta Delta inclusiv pe teritoriul ţării. În săptămâna precedentă vorbeam deja de 127 de cazuri confirmate, dar ceea ce este important este că în ultimele opt săptămâni rata de pozitivare a testelor de secvenţiere pentru varianta Delta a crescut de cinci ori. Deci acest lucru este cel care ne îngrijorează şi faptul că în săptămâna 29, din totalul secvenţierilor, 56% au fost pozitive pentru varianta Delta.

Deci acest lucru ne arată că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România, or, la acel moment, numărul de cazuri care pot să apară poate să fie substanţial crescut. Noi suntem, în acest moment, pe o creştere lentă, numărul absolut de cazuri este mic şi asta este foarte bine, însă situaţia actuală nu poate să rămână aşa la nesfârşit”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Simptomele infecției cu varianta Delta

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai vorbit și despre simptomele la care românii trebuie să fie atenți. Potrivit acestuia, febra, durerile de cap şi de gât sunt tipice infecţiei cu varianta Delta. La acestea se mai adaugă rinoreea şi tuse, pierderea gustului şi a mirosului nefiind atât de prezente.

În același timp, medicul susține că simptomele le pot avea inclusiv persoanele vaccinate. El a mai subiniat faptul că pentru finalul lunii august sunt estimate în jur de 900 de infectări cu noul coronavirus în fiecare zi.

„Pot să vă spun categoric că suntem pe o creştere a numărului de cazuri. Or, dacă vorbim de o creştere a numărului de cazuri, se estimează, conform scenariilor noastre pe care ne uităm, că vom înregistra progresiv această creştere a numărului de cazuri.

Undeva la sfârşit de august estimăm că vom ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar undeva după jumătatea lunii septembrie am putea depăşi 1.500 de cazuri în fiecare zi. Dar atenţie, aici vorbim de un scenariu, iar în viaţa de zi cu zi dacă până la acel moment varianta Delta devine dominantă, s-ar putea să fie mai accelerată”, a adăugat acesta.