În cadrul conferinţei de presă susţinute miercuri seara la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă România îşi mai permite să aştepte rezultatele restricţiilor impuse în alte ţări, cum ar fi restricţiile de circulaţie pe timp de noapte impuse în unele state.

“Măsurile care au fost luate au fost discutate şi propuse de experţi recunoscuţi din domeniu. Nu s-a discutat restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte. Eu personal nu cred că circulaţia pe timp de noapte răspândeşte pandemia, ci petrecerile pe timp de noapte, care au fost interzise.

După orice set de restricţii care se introduce, trebuie aşteptată reacţia sistemului. Nu putem să introducem în fiecare zi restricţii noi fără să urmărim ce efect au. Până la urmă, aceste restricţii nu sunt un joc politic. Ele sunt propuse de experţi pentru a domoli extinderea pandemiei. După ce se hotărăşte un set de restricţii, trebuie să aşteptăm o perioadă, experţii spun cel puţin 2 săptămâni, să vedem ce efect au aceste restricţii.

Noi nu dorim să distrugem viaţa oamenilor, noi dorim să luăm fix atâtea măsuri şi să impunem atâtea restricţii câte sunt necesare pentru a domoli extinderea acestei pandemii.

După ce avem rezultatele după un set de restricţii, experţii le analizează cu mare atenţie, cu simţul răspunderii şi propun un nou set sau păstrarea setului de restricţii”, a fost răspunsul dat de preşedintele Iohannis.

Arafat: Intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit

Şeful DSU, Raed Arafat, declara, cu o zi înainte, că ne apropiem de logica medicinei de dezastre, medicină care presupune un management diferit față de măsurile de prevenție.

„Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi.

Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de Terapie Intensivă. (…) Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante.

Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”, a afirmat Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei