Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un scurt discurs, miercuri, la finalul şedinţei CSAT care a avut ca temă măsurile ce trebuie luate în România pentru a preveni infecţia cu coronavirus. Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii ale şefului statului.

“Virusul nu ţine cont de analize geografice. S-a constatat că instituţiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea.

Le-am cerut tuturor decidenților să rămână la cel mai înalt nivel de implicare şi vigilență, pentru că este necesar să tratăm pericolul cu maximă responsabilitate, dar şi cu calm. Sunt necesare eforturi concentrate si preventive, pentru a gestiona eventualele cazuri de infectare de pe teritoriu Româniai.

În şedinţa CSAT am subliniat nevoia de comunicare eficientă între toate structurile implicate, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Este nevoie de un efort comun şi unitar şi de aplicarea riguroasă şi fără abateri a măsurilor de siguranţă, pentru a oferi cea mai bună protecţie cetăţenilor.

Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical necesar în toate punctele de trecere ale frontierei

În acest context, am hotărât că, pe lângă măsurile deja stabilite, să fie suplimentate măsurile de control pentru identificarea potenţialilor bolnavi cu afecţiuni respiratorii şi prevenirea infecţiilor la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială şi aeriană.

Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical necesar în aceste puncte de trecere ale frontierei. În eventualitatea confirmării unor cazuri, este esenţială protecţia personalului medical, aşadar autorităţile trebuie să asigure medicilor tot echipamentul necesar.

Am luat astfel, în cadrul CSAT, decizia alocării de către Guvern a resurselor financiare pentru achizitia de echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă şi medicamente.

Va fi implementată o linie telefonică dedicată

Persoanele care se pot infecta sunt în special vârstnicii, aşadar acestora trebuie să li se acorde o atenţie suplimentară.

Va fi implementată o linie telefonică dedicată celor care solicită informaţii cu privire la infecţia cu coronavirus.

În încheiere, reiau apelul la calm, întrucât nu există motive de panică. Este esenţial să tratăm cu toată atenţia această situaţia şi să ne informăm permanent din surse credibile. Reiau apelul şi către mass-media: informaţi oamenii corect şi constant, fără a încerca să transformaţi asta în ceva senzaţional.

Cel mai instrument de stopare a răspândirii coronavirusului este prevenţia! Cea mai sigură protecţie este menţinerea unei igiene personale permanente.”