Este vestea finalului de an pentru toți românii. Comisia Europeană a agreat ca operatorii de telefonie mobilă din România să aplice, de la 1 ianuarie 2020, un tarif maxim de 0,76 eurocenți pe minut pentru apelurile care se termină în propriile rețele. Este vorba despre o scădere cu 10% față de tariful actual, conform celor de la ANCOM. Această măsură este una tranzitorie până la adoptarea unui tarif unic la nivelul UE, acțiune preconizată a avea loc până la finalul anului 2020, conform hotnews.ro.

Scad facturile

Sorin Grindeanu că se așteaptă ca această reducere să se reflecte și în prețurile finale pe care le plătesc utilizatorii de telefonie mobilă din România. Totuși, analistul telecom dr. Nicolae Oacă susținea că prin această reducere s-ar continua subvenționarea marilor operatori mobili.

„Marile tarifele de terminare în rețelele mobile din România, anomalie de mult prea mult timp, au făcut ca operatorii de rețele fixe dar și unii operatori de rețele mobile să subvenționeze marii operatori de comunicații mobile mărindu-le veniturile pe seama utilizatorului final, a economiei naționale. Operatorii cu un număr mare de utilizatori vor avea mai multe apeluri terminate în propria rețea comparativ cu operatorii cu mai puțini utilizatori. De exemplu, în rețeaua Vodafone, 9 milioane utilizatori, se vor termina mai multe convorbiri decât în rețeaua RCS&RDS, 3,4 milioane de utilizatori”, susținea în luna octombrie analistul Nicolae Oacă.

Noul tarif va fi perceput de către toţi operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele publice de telefonie: Lycamobile, Orange România, Vodafone Romania, RCS&RDS și Telekom Romanian Mobile Communications.