Alpinistul Gabriel Tabără a murit înainte de a atinge Everestul

Într-o zi tragică pentru comunitatea alpinismului, Gabriel Viorel Tabără, alpinist român în vârstă de 48 de ani, și-a găsit sfârșitul în tabăra III de pe Everest, la 7.470 de metri altitudine. Vestea devastatoare a fost confirmată de oficiali și de Everest Chronicle, potrivit surselor citate de G4media.

Descoperit fără suflare în cortul său de către ghidul său Sherpa, Gabriel Viorel Tabără a fost găsit mort în timp ce se pregătea pentru urcarea pe Lhotse fără oxigen suplimentar.

Tabără încerca o ascensiune în cadrul expediției sale organizată de Makalu Adventure. Mohan Lamsal, proprietarul companiei, a făcut declarația șocantă pentru Everest Chronicle, subliniind faptul că Gabriel și ghidul său au avut o zi aparent normală înainte de tragedie.

Șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, Khimlal Gautam, a confirmat tragicul eveniment, mărturisind că detalii suplimentare sunt necesare pentru a înțelege cu exactitate circumstanțele care au condus la moartea lui Gabriel Viorel Tabără.

“Am cerut detalii despre incident,” a declarat Gautam, subliniind intensitatea tragediei care a lovit comunitatea alpinismului.

„Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle.

A stat peste două luni pe Everest pentru aclimatizare. Este a treia victimă a sezonului

Alpinistul Gabriel Viorel Tabără a petrecut peste două luni pe Everest, îndeplinind riguroasele etape de aclimatizare și pregătire pentru escaladarea Lhotse, un obiectiv care l-ar fi propulsat în vârfurile spectaculoase ale muntelui.

“Gabriel a finalizat cu succes runde de rotație și a parcurs pregătirile necesare pentru a încerca ascensiunea pe Lhotse fără susținere suplimentară de oxigen. Este o pierdere tragică pentru comunitatea noastră”, a subliniat Lamsal, exprimând durerea pierderii unui alpinist dedicat și pasionat.

Cu Gabriel Viorel Tabără incluși, numărul victimelor sezonului pe Everest a ajuns la trei, subliniind riscurile și provocările constante ale escaladării pe cel mai înalt munte din lume. Aproximativ 400 de alpiniști au reușit să atingă vârful Everest până în prezent, iar peste 160 dintre aceștia se aflau în ultimele etape ale ascensiunii înspre culmile mărețe ale muntelui și ale realizării personale remarcabile.

Trebuie spus că Chomolungma, sau Everest, este una dintre cele mai dure ascensiuni pentru alpiniști atât din cauza versantului extrem de periculos cât și a temperaturilor extreme și a lipsei de oxigen. Sute de temerari ai muntelui au murit în tentativele lor de a bifa și acest minte în cariera lor.