Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a făcut joi un anunț surprinzător, legat de modul în care își va petrece Sărbătorile de iarnă.

”O să lucrez la bugetul pentru anul viitor. Cam acestea vor fi Crăciunul şi Revelionul meu. Trebuie să îl avem până în 31 decembrie. Va trebui să pregătim bugetul pentru anul viitor”, a afirmat Florin Cîţu, la Morning Glory cu Răzvan Exarhu de la Rock Fm, după ce a fost întrebat dacă are planuri de Crăciun.

”Estimare printre cele mai conservatoare”

În ceea ce privește evoluţia economiei, ministrul Finanţelor a precizat că va exista o revenire în 2021 cu ”o consolidare fiscală”.

”Estimarea noastră pentru anul viitor este printre cele mai conservatoare. M-am uitat la ce estimează şi Fitch sau FMI sau alte instituţii şi toate dau o creştere economică de 4,9% pentru România.

Noi credem că o să fim la 4,7. Nu ştiu exact cifrele. Le fac cei de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, dar revenire anul viitor cu o consolidare fiscală. Încercăm să avem un deficit mai mic ca să nu ne mai împrumutăm atât de mult.

Deficitul mai mic vine din venituri mai mari. Digitalizarea ANAF va aduce mai multe venituri la buget”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Se testează pentru coronavirus

La sfârşitul lunii octombrie, Florin Cîţu afirma că Ministerul Finanţelor nu prezintă în momentul de faţă bugetul pentru anul viitor deoarece acest lucru este ilegal.

Ministrul de Finanţe a făcut referire la articolul 35 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, care prevede că atunci când alegerile parlamentare sunt organizate în ultimele trei luni ale anului, MFP depune la Guvern proiectele bugetelor pe anul următor după învestirea noului Guvern.

În context, Florin Cîțu a anunțat joi că se va testa, după ce colegii lui din Guvern, Virgil Popescu – ministrul Economiei și Lucian Bode – ministrul Transporturilor au fost confirmați cu coronavirus.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.