În perioada verii, majoritatea românilor pleacă în străinătate. În acest context, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) trage un semnal de alarmă.

Sursa citată precizează cu utilizatorii de internet, dar și de telefoane mobile , care se află sau călătoresc în localităţile din apropierea graniţelor şi au serviciul de roaming activat, pot ajunge în situaţia de a utiliza involuntar acest serviciu şi pot fi facturaţi pentru aceste servicii.

Mai exat, după trecerea frontierei, echipamentul mobil se conectează automat la cel mai bun semnal din punctul în care utilizatorul se află. Pentru a evita costuri suplimentare, utilizatorii sunt rugați să acceseze aisemnal.ro, pentru a vedea zonele în care riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază de pe teritoriul altei țări.

„Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă această reţea aparţine unui operator dintr-o ţară vecină.

Românii care călătoresc pot plăti facturi mai mari la telefon 

Utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming. Pentru ca utilizatorii să ştie cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, localităţile cu risc de roaming involuntar au fost incluse în harta aisemnal.ro. Astfel, accesând aisemnal.ro, pe lângă informaţiile despre nivelul semnalului, utilizatorii pot vedea şi zonele de graniţă în care riscă să se conecteze involuntar la staţiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin şi să comunice astfel la tarife de roaming”, precizează arbitrul pieţei locale telecom.

În același timp, sursa citată mai precizează că înainte de a pleca în străinătate, utilizatorii trebuie să acorde atenţie mesajelor venite din partea operatorului în reţeaua căruia se află.

Totodată, operatorii au obligaţia de a informa utilizatorii prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Există și o altă modalitate prin care utilizatorii pot fi precauți, anunță ANCOM. Aceștia trebuie să să selecteze manual reţeaua (utilizatorii pot dezactiva opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei), să solicite operatorului activarea serviciului de roaming numai la cerere, când aceştia călătoresc în străinătate, dar și să verifice la ce reţea este conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

Sursa citată amintește că secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii.