Comandamentul de Iarnă 2021, organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, în zilele premergătoare Crăciunului, marii retaileri care au magazine în cunoscutele stațiuni de pe Valea Prahovei. 

Coordonat de președintele ANPC, Mihai Culeafă, și de directorul general ANPC, Paul Anghel susține că aceste măsuri fac parte din combaterea practicilor care dăunează sănătății clienților.

„Comandamentul are ca misiune prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor aflați în vacanță, în stațiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă”, arată sursa citată.

Astfel, comisarii ANPC au controlat magazinele a 3 mari operatori economici, din Bușteni și Predeal, respectiv Penny, Profi și Carrefour. 

În urma abaterilor constatate au fost aplicate diverse tipuri de sancțiuni, după cum urmează:

  • 4 amenzi contravenționale, în valoare de 53.000 lei
  • 1 avertisment
  • oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor, pentru măcelăria din magazinul Penny și pentru vitrinele asistate de la Profi
  • oprirea definitivă de la comercializare a peste 150 kg de produse alimentare
  • oprirea temporară de la comercializare a peste  400 kg de produse alimentare până la remedierea deficiențelor. 

Ce a descoperit ANPC-ul

În urma acțiunilor de control, comisarii ANPC au constatat  mai multe abateri de la lege, cele mai importante dintre acestea fiind:

  • utilizarea, la raionul de vitrină asistată – a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi de prezentare a mărfii conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse
  • existența unor ventilatoare ale vitrinelor frigorifice care aveau depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecție a ventilatorului, urme de mucegai, și de rugină pe tăblia din partea superioara a vitrinei. Având în vedere că în vitrina aerul este recirculat permanent cu ajutorul ventilatoarelor insalubre și neigienizate, produsele alimentare neambalate (vrac) și cele care sunt desfăcute in vederea comercializării la sută de grame, sunt supuse riscului de a se contantamina, devenind astfel produse alimentare nesigure pentru consumatori
  • comercializarea de legume – fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistență moale, improprii consumului uman
  • utilizarea unor vitrine frigorifice la diverse raioane (zarzavat, congelate etc.) și a unor spații de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafețe cu rugină, urme de insecte.

Mihai Culeafă, președintele ANPC a oferit o serie de declarații în acest context. El susține că a întâlnit o neglijență fără precedent și speră ca românii să aibă un Crăciun fericit, în siguranță fără, a avea de suferit de pe urma unor astfel de situații.

„Deși unii operatori economici demonstrează că neglijența este încă întâlnită, considerăm că, prin monitorizarea permanantă și verificările atente, dar și prin consiliere și prevenție, veghem la respectarea legii și a drepturilor consumatorilor, pe care îi asigur încă o dată că au în noi un partener și, ca atare, un sprijin redutabil.

Chiar dacă românii sunt în vacanță, pregătindu-se să sărbătorească Sfintele zile de Crăciun, alături de cei dragi, oriunde în țară, noi dorim să ne convingem, în teren, că bucuria acestor momente este completată de serviciile de calitate pe care le primesc de la operatorii economici. Cu acest prilej, doresc să urez tuturor consumatorilor, în numele colegilor mei și al meu personal, un Crăciun minunat, luminos și fericit, plin de sănătate și bucurii!  ”  a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

De menționat este faptul că verificările pe care le întreprinde Comandamentul de iarnă al ANPC continuă, la nivelul întregii țări.