Angajatorii sunt obligați să pună la dispoziția salariaților toate echipamentele de protecție și produsele sanitare necesare prevenirii contaminării cu acest virus. Dacă nu fac acest lucru, angajatorii riscă amenzi de până la 6.000 de lei.

Obligația angajatorilor de a asigura toate măsurile care vizează cerințele de securitate și sănătate în muncă este stabilită prin Legea nr. 319/2006. Potrivit actului normativ citat de avocanet.ro, angajatorul are obligația de a asigura în mod gratuit materialele igienico-sanitare salariaților săi. Cei care nu respectă acest lucru pot fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se face de către inspectorii de muncă sau inspectorii sanitari.

În contextul răspândirii numărului de cazuri infectate cu coronavirus, ITM Arad atenționează atât angajatorii, cât și angajații că au obligația să ia toate măsurile pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Așadar, salariații trebuie să se asigure de următoarele aspecte:

  • spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
  • utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave;
  • evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;
  • acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;
  • dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool.

Astfel, angajatorii trebuie să aibă în vedere că măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă trebuie asigurate în mod obligatoriu și gratuit. Așadar, angajații trebuie să primească toate aceste produse de igienă și materiale de protecție, nu să și le procure din veniturile proprii.