Un nou proiect legislativ adoptat de Senat prevede ca fiecare român să aibă garantat un cont fără comisioane financiare, unde să i se facă plata drepturilor salariale sau a beneficiilor sociale. Proiectul va ajunge în curând și pe masa deputaților, unde are mari șanse să fie aprobat.

Fiecare român va trebui să aibă un cont bancar

Prin această măsură, fiecărui cetățean i se va îmbunătăți relația cu statul, în sensul optimizării transferurilor, cum ar fi primirea indemnizațiilor sociale sau plata taxelor și a impozitelor.

Așadar, cetățenii nu vor plăti comisioane pentru deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat în relație cu statul.

Mai mult, plata drepturilor salariale și a prestațiilor sociale se va face numai prin mijloace de plată fără numerar, în contul de bază.

Singura excepție se va face în cazul angajaților din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională și a consumatorilor vulnerabili, care vor putea primi plățile în numerar.

Potrivit Legii 258/2017, consumator vulnerabil din punct de vedere financiar este persoana cu un venit lunar ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie sau cu un venit în ultimele șase luni ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

De asemenea, prin noul proiect legislativ adoptat de Senat se propune și ca toți comercianții să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Ce este un cont curent

Printr-un cont curent se pot depozita bani, se pot retrage fonduri, se pot face achiziții și pot fi achitate facturile și cheltuielile. Spre deosebire de un cont de economii, în care scopul este de a acumula numerar pentru obiective pe termen lung sau situații de urgență, conturile curente sunt folosite, de obicei, pentru cheltuielile zilnice pe termen scurt sau imediate, cum ar fi facturile, alimentele și chiria.

Banca va dori să vă verifice numele, ziua de naștere, adresa și alte date oficiale de identificare, care se găsesc în actul de identitate sau în pașaport. Majoritatea băncilor cere cel puțin o formă de identificare guvernamentală, însoțită de o fotografie.

Unele bănci cer și a doua formă de identificare, cum ar fi certificatul de naștere. Înainte de a deschide un cont curent, examinați cu atenție caracteristicile contului pentru taxe, solduri minime și alte caracteristici.