În Capitală, majoritatea ghișeelor de Evidență a Populației sunt supraaglomerate în această perioadă, iar românii care trebuie să-și schimbe cărțile de identitate pierd foarte mult timp.
Românii care trebuie să-și schimbe cărțile de identitate pierd zile întregi la cozi la ghișee
La Serviciul pentru Evidența Populației din Sectorul 3, peste 50 de persoane așteaptă la coadă, iar multe dintre ele nu au programare. Unii cetățeni sunt la a treia zi de încercări, venind dimineața devreme în speranța că vor fi primiți între programările existente. În medie, aproape 100 de persoane pe zi încearcă să rezolve problema fără programare.
„Avem ghişee separate unde îi punem pe cei neprogramaţi. Media zilei, cei neprogramaţi, sunt aproape 100”, a subliniat Nicuşor Armeanu, director general.
Cei mai mulți dintre cei care așteaptă sunt români din diaspora, veniți în vacanță și care profită de timpul petrecut în țară pentru a-și schimba buletinul. Situația este similară și în alte sectoare din București. Primăriile au cerut suplimentarea numărului de angajați, însă volumul mare de solicitări generează tensiuni între cetățeni și funcționari.
„Zilele trecut am cerut suplimentarea numărului de angajaţi. Fiind aglomeraţie apar şi situaţii tensionate. Totul se face într-un sistem centralizat, mult mai rigid şi suntem obligaţi să respectăm aceste termene”, a explicat Rareş Hopincă, primarul Sectorului 2.

Din luna martie, programările pentru schimbarea cărților de identitate se fac exclusiv online
Din luna martie, programările pentru schimbarea cărților de identitate se fac exclusiv online, printr-o platformă unică a Ministerului de Interne. Locurile disponibile se epuizează rapid, iar în București nu mai există niciun loc liber până la jumătatea lunii august.
„În prezent, lucrăm la niște optimizări, ne străduim să fie disponibile începând cu data de 1 august. Pe de-o parte să mărim perioada de programare. Pe de altă parte, pentru a prioritiza anumiţi cetăţeni, cetăţenii cărora le expiră sau le-a expirat cartea de identitate, cei care au împlinit 14 ani şi cei care şi-au schimbat numele”, a spus Cătălin Giulescu, director Direcţia Evidenţa Persoanelor.
Autoritățile anunță că, începând cu 1 august, sistemul va fi optimizat. Vor fi mărite perioadele pentru programări, iar anumite categorii de cetățeni vor fi prioritizate: persoanele cărora le expiră sau le-a expirat cartea de identitate, tinerii care au împlinit 14 ani și cei care și-au schimbat numele. În plus, cetățenii vor primi e-mailuri de reamintire pentru programări, iar din toamnă va fi posibilă depunerea cererilor pentru buletin la orice serviciu de evidență din țară, indiferent de domiciliu.