Decizia luată de Amazon îi vizează în special angajații din divizia Retail Business Services (RBS), responsabilă de realizarea cataloagelor pentru clienții marketplace-urilor Amazon, potrivit unor surse. Aceștia aveau rolul de a verifica și completa detaliile produselor listate.
Amazon lovește puternic Iașiul
Compania a invocat drept cauze pentru aceste restructurări automatizarea și utilizarea inteligenței artificiale, factori care au condus la schimbări în modul de operare. Reprezentanții Amazon au confirmat informațiile, menționând că au informat deja persoanele ale căror poziții sunt afectate și că vor lua măsuri pentru a le proteja drepturile în timpul procesului. Ultima zi de muncă pentru cei concediați va fi 31 august.
Din aproximativ 600 de angajați vizați, 80 beneficiază de protecție legală, fiind în concedii de maternitate, creștere copil sau alte situații speciale, iar ceilalți 504 își vor pierde locul de muncă.
„Ești absolut dispensabil. Sau măcar ușor de înlocuit. Dovada: Azi primești un mail în care afli că nu mai e nevoie de tine și de munca ta. Mâine vezi că jobul tău tocmai a fost scos la concurs. Tot pentru Amazon, dar India. Amazon România a anunțat ieri că va da peste 500 de oameni afară, printr-un mail. Oameni loiali, cu vechime în companie de până la 13-14-15 ani. Oficial, o numesc încă o propunere. Tot ei zic și că AI-ul și automatizarea sunt de vină”, a scris consultantul Doru Șupeală pe Facebook.

Angajații afectați spun că vor fi înlocuiți cu forță de muncă din India
Angajații afectați spun că vor fi înlocuiți cu forță de muncă din India, considerând situația drept o pierdere a României în favoarea acestei țări și criticând lipsa de garanții pentru salariile compensatorii.
Zvonuri despre concedieri circulau de două luni, însă întrebările angajaților erau întâmpinate cu asigurări că nu există un plan de acest fel. În spațiul public, situația a stârnit reacții, inclusiv comentarii pe rețele sociale, unde utilizatorii au ironizat coincidența dintre concedieri și cheltuielile extravagante ale lui Jeff Bezos, precum nunta de la Veneția estimată la 46 de milioane de dolari.
„Oamenii afectați spun însă altceva: că e o luptă de putere pierdută de România în favoarea Indiei. Că businessul merge, dar se face mai ieftin – ori cel puțin așa își imaginează decidenții. Că unii manageri locali au încasat promisiuni, iar acum mimează surpriza. Și că, din nou, nu există nicio garanție pentru salarii compensatorii. «N-o pot numi altfel decât un eșec al leadershipului local», spune unul dintre reprezentanții angajaților”, a adăugat Doru Șupeală.
Disponibilizările vor avea un impact major asupra pieței muncii din Iași
Disponibilizările vor avea un impact major asupra pieței muncii din Iași, generând presiune asupra salariilor și vulnerabilitate colectivă. Amazon este unul dintre cei mai importanți angajatori locali, iar pierderea a 500 de locuri de muncă ridică întrebări legate de absorbția acestora pe piața muncii.
„În urma unei analize amănunțite, am anunțat planurile noastre care ar putea include reducerea numărului de angajați din echipa Retail Business Services din România. Am informat deja angajații ale căror roluri ar putea fi impactate și vom întreprinde măsurile necesare, pentru a le proteja drepturile în timpul acestui proces”, a precizat Aleksandra Zarychta-Kuzalska, Corporate Communications Lead in CEE.
Compania a cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani: în 2016 avea 566 de angajați, iar în pandemie a ajuns la peste 4.000. Însă, din 2023, Amazon a început să-și reducă operațiunile, iar la finalul lui 2024 numărul salariaților a scăzut la 3.424, cu aproape 20% mai puțin decât în 2022. Tot în 2024, gigantul IT a decis să închidă în România departamentul de Machine Learning, semn al unei strategii de reorganizare la nivel global.