Anunț important pentru toți românii care stau la bloc. Toată lumea trebuie să fie conștientă că se dau amenzi pentru un lucru absolut obligatoriu. Legea s-a schimbat și nu mai este suficient ca locatarii să aibă grija doar de interiorul imobilului în care locuiesc. Cu alte cuvinte, pe lista îndatoririlor pe care le au românii care au apartamente la bloc nu mai sunt doar plata întreținerii sau a altor cheltuieli comune.  Zona din jurul blocului este la fel de importantă, ca și cea din interiorul imobilului.

Mulți români cred că nu intră în responsabilitatea lor să se ocupe de curățenia din fața blocului sau chiar din spatele imobilului în care locuiesc.

Obligați să participe la igienizarea spațiilor

Încă de anul trecut, legea s-a schimbat. Astfel, proprietarii de apartamente sunt obligați să participe la igienizarea spațiilor din jurul proprietăților. Locatarii au datoria să întrețină și să facă curățenie în împrejurimile proprietăților.

Se dau amenzi usturătoare dacă se constată lipsa curățeniei din jurul blocurilor. Responsabilitatea pentru acest igienizare revene locatarilor imobilelor. Dacă în zonele rezidențiale, proprietarii nu au grija curăţeniei din jurul blocului, nu același lucru se întâmplă și în celelalte blocuri. Asociațiile de proprietari se plâng nu numai că oamenii nu fac curățenie, ci și că aruncă în grădină resturile sau gunoaiele sau chiștoacele de țigări ori hârtii pe geam.

Amenzi mari date de polițiștii locali

Trebuie știut, în schimb, că nerespectarea legii, în privința curățeniei din jurul blocurilor, poate aduce amenzi, ce pot fi date de polițiștii locali, dar și de reprezentanți ai primăriilor. Astfel, cei care distrug curățenia întreținută de restul, riscă amenzi de 40 lei, conform legii din 2022.

Un alt aspect pe care nu mulți îl știu este legat de lucrurile care sunt interzise a fi transportate cu liftul. Cu ajutorul ascensorului nu se cară niciodată moloz, spărturi de gresie sau saci cu diverse materiale de construcții.

Lucrurile interzise pentru locatari

Cu liftul nu se pot căra nici obiectele periculoase, cum este cazul celor inflamabile, toxice sau a altor materiale care au un risc ridicat pentru siguranța celor din lift sau a oamenilor din toată clădirea.

Există situații în care oamenii nu mai au voie să mai planteze flori sau să amenajeze gazonul fără o autorizație de la Primărie.