Nicușor Dan subliniază că TVA nu va crește
Nicușor Dan a transmis marți, în cadrul unei intervenții la ProTV, că nu intenționează să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA), subliniind că asigurarea fondurilor pentru pensii și salarii este garantată și nu a fost niciodată pusă în discuție.
Într-o analiză detaliată a situației bugetare, Nicușor Dan a anunțat că miercuri seară va purta discuții cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu scopul de a identifica soluții viabile pentru reducerea deficitului bugetar fără a afecta cota TVA sau alte impozite.
Președintele dorește să găsească un echilibru care să asigure stabilitatea financiară și predictibilitate pe piață, atât pentru investitori, cât și pentru sistemul bancar.
”Azi am discutat vreo patru ore în detaliu bugetul naţional consolidat, structura deficitului. Mâine seară mă voi întâlni cu nişte reprezentanţe ai mediului de afaceri şi ulterior o să avem o discuţie ca să vedem cum facem cu deficitul. Aş vrea să avem o discuţie în paralel cu discuţia pentru formarea noului guvern, pe bugetul României pe jumătatea de 2025 care a rămas şi 2026. Sunt oameni care lucrează în sistemul bancar, sunt oameni care lucrează în sistemul privat, cei mai buni dintre ei, în opinia mea, ne vom întâlni mâine seară şi după aceea aceşti oameni şi cu reprezentanţi din Ministerul Finanţelor să găsim o direcţie care să nu mărească taxele şi să dea şi predictibilitate pentru şi pentru piaţa financiară şi pentru investitorii”, a spus Nicuşor Dan, la Protv.

Există bani de salarii și pensii
Pe lângă consultările cu mediul privat, Nicușor Dan a evidențiat intenția de a sincroniza aceste discuții cu procesul de formare a noului guvern, având în vedere prioritățile bugetare pentru jumătatea anului 2025 și întregul 2026.
Referitor la temerile legate de posibilitatea unor întârzieri sau dificultăți în plata pensiilor și salariilor, acesta a oferit asigurări clare.
”Menţin! Eu cred că putem să tăiem nişte cheltuieli, asta este credinţa mea în momentul ăsta. Haideţi să mai aşteptăm câteva zile să vedem opiniile din toată societatea că cred că asta e normal. Preşedintele să medieze un dialog în societate, inclusiv cu cei care aduc banii la buget în mediul privat şi să vedem cum scoatem”, a subliniat el.
Nicușor Dan, față în față cu realitatea fiscală a României
Situația fiscală nu este deloc optimistă. Deficitul bugetar a ajuns, după primele patru luni ale anului, la aproape 3% din PIB, în creștere față de luna precedentă. Deși aparent mai mic decât în perioada similară a anului trecut, această reducere temporară se explică mai degrabă prin artificii contabile – în special plata anticipată a pensiilor din luna mai.
Ținta oficială a Guvernului rămâne 7% din PIB pentru întregul an, dar datele Comisiei Europene sunt mai sumbre: în proiecția emisă recent, România este estimată să încheie anul cu un deficit de 8,6%, adică doar o ușoară îmbunătățire față de cele 9,3 procente înregistrate anul trecut. În aceste condiții, presiunea pe noul executiv este uriașă: trebuie găsit urgent un echilibru între nevoia de investiții și imperativele reducerii cheltuielilor.