Ce spune Comisia Europeană despre centralele de apartament

Comisia Europeană a emis un anunț oficial pentru milioanele de români din întreaga țară, clarificând speculațiile privind interzicerea centralelor de apartament în clădirile deja existente. În contextul unei dezinformări cu privire la această temă, Comisia Europeană a explicat că nu există nicio decizie de interzicere a acestor sisteme de încălzire, ci sunt în curs măsuri pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor.

În urma adoptării Strategiei privind valul de renovări ale clădirilor în 2020 ca parte a Pactului Verde European, Comisia Europeană a revizuit Directiva privind performanța energetică a clădirilor, punând accentul pe reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.

Dispozițiile Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor sprijini astfel eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniune.

Prin acestea se aduc beneficii concrete cetățenilor în contextul Pactului Verde European prin:

  • îmbunătățirea calității vieții oamenilor, acasă și la locul de muncă
  • creșterea confortului locuințelor și reducerea facturilor la energie.

Deși au circulat zvonuri că centralele de apartament ar urma să fie interzise, Comisia Europeană a clarificat că nu este cazul. Directiva privind performanța energetică a clădirilor prevede, de fapt, eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor și sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, fără a interzice însă sistemele de încălzire pe bază de gaz din clădirile existente.

Statele UE pot implementa în mod flexibil această directivă

Astfel, statele membre ale Uniunii Europene au flexibilitate în aplicarea acestei directive, având posibilitatea să decidă măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire până în 2040.

De asemenea, sunt încurajate investițiile în surse regenerabile de energie pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor și pentru a reduce facturile la energie pentru consumatori.

Directivele UE lasă guvernelor naționale flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea de către acestea a aspirațiilor și a obiectivelor generale agreate. Legislația este concepută astfel încât să țină seama de toate particularitățile naționale ale parcului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară.