Vești bune pentru femeile care au peste 40 de ani. Potrivit prevederilor din programul de guvernare al PNL, USR PLUS și UDMR, cheltuielile cursurilor de reconversie profesională în cazul femeilor de peste 40 de ani, vor fi acoperite de către Guvern.

Totodată, programul deguvernare mai vine cu o serie de facilități pentru femeile de toate vârstele. Se pare că vor exista niște schimbări și în cadrul liniei telefonice pentru ajutor specializat oferit victimelor violenței domestice. Aceasta urmează să fie accesibilă și în limba minorităților naționale, iar toate cheltuielile vor fi, din nou, acoperit de Guvern.

„Finanțarea investitiilor pentru centre de zi pentru copii, pentru persoane cu dizabilități și adulte, inclusiv pentru centre rezidențiale pentru persoane vârstnice.

2. Finanțarea (acoperirea cheltuielilor) cursurilor de reconversie profesională pentru femei de peste 40 ani.

3. Apelul la linia telefonică pentru ajutor specializat oferit victimelor violenței domestice să fie accesibil și în limba minorităților naționale, cheltuielile cu acest serviciu fiind acoperite din fonduri bugetare.

4. Creșterea numărului de locuințe protejate astfel încât fiecare oraș să beneficieze de cel puțin un centru pentru victimele violenței domestice, totodată crearea de centre de recuperare pentru agresori în fiecare reședință de județ”, se arată în programul de guvernare.

Riscurile la care sunt supuse femeile

De menționat este faptul că în cazurile violenței domestice, nu foarte multă lume cunoaște riscurile la care sunt supuse persoanele în cauză, dar nici modul în care acestea pot fi ajutate.

„Trebuie recunoscute toate riscurile la care sunt expuse persoanele în cazurile de violență domestică, iar serviciile de protecție trebuie să fie complet finanțate și să funcționeze pentru a ajuta victimele.

Adăposturile, serviciile de sănătate și financiare pentru femeile fără adăpost, femeile care solicită azil, victimele violenței domestice, trebuie să rămână deschise și pe timpul pandemiei cu măsurile adecvate luate pentru a proteja femeile și angajații împotriva răspândirii virusului.

Acolo unde este nevoie, serviciile trebuie sa primească finanțare pentru a sprijini dezvoltarea de linii de asistență descentralizate, pentru a se asigura ca serviciile să fie accesibile tuturor persoanelor și nu sunt întrerupte din cauza măsurilor de izolare.

Orice măsură suplimentară trebuie să fie amplă și să nu se bazeze doar pe soluții digitale, întrucât accesul nu este garantat, în special în cazurile de violență a partenerilor intimi în care instrumentele digitale sau accesul restricționat la tehnologiile digitale reprezintă un aspect al violenței psihologice.

Campaniile de sensibilizare ar trebui dezvoltate diferențiat în raport cu diferite forme ale violenței, așa cum se întâmplă deja în mai multe state membre, cuprinzând informații despre serviciile la care pot avea acces pentru protectie si asistență de urgență”.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea