Fondurile de pensii private au crescut

La sfârșitul lunii decembrie 2023, fondurile de pensii private din România au înregistrat active în valoare totală de 131,5 miliarde de lei, în creștere cu 31,4% în comparație cu finalul anului anterior, conform Raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în anul 2023.

Astfel, la încheierea trimestrului IV din 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au avut active totale în valoare de 126,7 miliarde lei. Cuantumul reprezintă o creștere de 31,4% față de luna decembrie a anului precedent. În același timp, fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au acumulat active în valoare de 4,75 miliarde de lei. S-a înregistrat, astfel, o creștere de 31,1% față de aceeași perioadă de referință.

Instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private, care sunt tranzacționate pe piețele financiare, sunt evaluate prin marcare la piață, indiferent de perioada pentru care sunt destinate să fie deținute în portofolii. În acest context, fluctuațiile valorii unitare a activului net al fondurilor de pensii private pot genera episoade de volatilitate pe termen scurt, fiind influențate de acestea.

A crescut și numărul de participanți la fonduri

Cu toate acestea, orizontul investițional al fondurilor de pensie private este pe termen lung. Iar acestea au demonstrat o reziliență solidă în fața șocurilor care au afectat piețele financiare în trecut, potrivit ASF.

La data de 31 decembrie 2023, numărul participanților înscriși în cele 17 fonduri de pensii private a fost de 8,86 milioane. Cifra este în creștere față de numărul de 8,59 milioane înregistrat la sfârșitul anului precedent. În ceea ce privește numărul de participanți înregistrați în sistemul de pensii administrate privat, acesta a ajuns la 8,15 milioane persoane la 31 decembrie 2023.

În comparație, în luna decembrie a anului 2022, au fost înregistrate 7,96 milioane persoane. De asemenea, numărul de participanți înregistrat în sistemul de pensii facultative a fost de 771.000 de persoane la 31 decembrie 2023, comparativ cu 627.000 de persoane înregistrați la aceeași dată în 2022.

Potrivit Raportului, politica investițională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală, cu investiții în instrumente cu venit fix reprezentând 73% din totalul portofoliului investițional al acestora. La sfârșitul lunii decembrie 2023, 23% din portofoliu a fost investit în acțiuni.