Vicepreședintele ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), Dan Armeanu a declarat că sistemul de pensii private a avut cel mai important rol în listarea Hidroelectrica.  La 14 iulie 2023 fondurile aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, echivalentul a 4,37 mld. lei, iar la 4 august deţinerea ajunsese la 9,71%, adică 4,75 mld. lei, anunță Mediafax.

Conform unei opinii transmise ZF de Dan Armeanu, responsabilul cu sectorul de pensii private, Pilonul II şi Pilonul III au subscris 46,85% din acţiunile H2O scoase la vânzare, adică au cumpărat acţiuni de 4,4 mld. lei în IPO. Oferta Hidro, în valoare de 9,3 mld. lei, s-a derulat din 23 iunie şi până pe 4 iulie cu debutul la tranzacţionare pe 12 iulie.

Fondurile de pensii private au cumpărat după listare

La 14 iulie 2023 fondurile aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, echivalentul a 4,37 mld. lei, iar la 4 august 2023 deţinerea ajunsese la 9,71%, adică 4,75 mld. lei, ceea ce înseamnă că fondurile au intrat la cumpărare inclusiv postlistare.

„Acest succes (listarea Hidroelectrica – n.red) nu ar fi fost posibil fără implicarea sistemului de pensii private care deţine cea mai mare acumulare de capital românesc, de aproximativ 24 de miliarde de euro, şi cei mai mari investitori instituţionali din România”, scrie Dan Armeanu.

Ca pondere în activul sistemului de pensii private, deţinerea la Hidro era la 14 iulie 2023 de 3,82% iar la 4 august de 4,06%.

Până la finalul lui august se vor publica situațiile

Pe fondul publicării lunare a situaţiei investiţiilor, deţinerile individuale – pe fiecare fond de pensii private – vor fi publicate de administratori până la finele lunii august 2023. Fondurile sunt cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea astfel că au avut ultimul cuvânt de spus în Adunarea Generală a Acţionarilor când s-a votat listarea doar la Bucureşti.

„Premergător ofertei de listare, în vederea facilitării accesului fondurilor de pensii private la companii în care statul român deţine mai mult de 50% din capitalul social, au fost introduse modificări legislative precum stabilirea limitei de expunere la 10% din activele unui fond de pensii în cazul acestor emitenţi.

De asemenea, au fost introduse şi prevederi referitoare la perioada de reîncadrare în limitele gradului de risc în cazul în care, ca urmare a efectuării investiţiei, ar fi fost depăşit gradul de risc asumat prin prospectul schemei de pensii”.

Pe 21 august 2023 acţiunile H2O se tranzacţionează la 110 lei pe acţiune, acelaşi ca cel din prima şedinţă. Maximul atins a fost de 115 lei la debutul din 12 iulie iar minimul de 107 lei pe 7 august 2023. Compania are o capitalizare bursieră de 49,7 mld. lei.