Unde au plasat fondurile private banii de pensii ai românilor? O întrebare pe care oricare dintre cei peste 7 milioane de cotizanți ar trebui să și-o pună.

 Răspunsul este dat de cifrele oficiale publicate de ASF și arată, paradoxal, că acești bani au mers în principal la stat. În ciuda conflictelor deschise și a acuzațiilor reciproce dintre administratorii de pensii private și autorități se pare că, în 2018, relația dintre ei a fost una reciproc avantajoasă.

Mai precis, arată sursa citată, aproape 65% din cei aproximativ 10 miliarde de euro acumulați în fondurile private au fost plasați în obligațiuni ale statului român. Adică statul însuși a fost principalul beneficiar al cotizațiilor, iar fondurile private beneficiar al dobânzilor plătite de stat.

Interesant este că, în 2018, deși dobânzile bancare au fost pe un trend de creștere, sumele plasate de fonduri în bănci au scăzut, de la circa 10,3% în iunie 2017 la sub 8,3% din total în decembrie 2018.

Au scăzut chiar și plasamentele făcute la Bursă, de la circa 20% la aproximativ 17% din active. Aceasta în ciuda faptului că fondurile au militat activ pentru creșterea pragului maxim pentru plsamanete în acțiuni, având în vedere randamentul mai mare pe care îl oferă, comparativ cu depozitele bancare ori titlurile de stat.

Dacă în depozite și în acțiuni au plasat mai puțin, în titluri de stat, fondurile private au dus mai mulți bani. Concret, de la doar 59% din total la finalul lui 2017, administratorii aveau aproape 65% din total în decembrie 2018.

În cifre absolute, plasamentele fondurilor în titluri de stat au fost, în decembrie cu aproape 7 miliarde de lei mai mari decât în ianuarie.