UE se pregătește să plafoneze prețul petrolului din Rusia, după un plan creat de G7

În prezent, Uniunea Europeană (UE) estimează că va avea toate reglementările finalizate la timp pentru a putea introduce un plan de plafonare a prețului petrolului din Rusia.

Planul respectiv a fost elaborat de către G7 și ar urma să fie implementat la data de 5 decembrie 2022, a anunțat, vineri, Kadri Simson, comisarul european pentru energie. Tot de pe 5 decembrie 2022, UE va interzice importurile de țiței rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere din Rusia să fie interzise începând cu data de 5 februarie 2023.

Planul G7 va permite furnizorilor de servicii de transport exportul de petrol din Rusia la prețuri plafonate în jos. Planul G7 ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie 2022, relatează agenția de presă Reuters.

G7 sau Grupul celor Șapte reprezintă un forum internațional al celor mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic și militar. G7 cuprinde: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.

„Sancțiunile noastre vor acoperi țițeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra țiței rusesc începând din data de 5 decembrie și am acoperit posibilul decalaj de preț pentru cumpărătorii internaționali în cel de al optulea pachet de sancțiuni. Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preț, avem nevoie, de asemenea, de un mandat din partea Consiliului”, a explicat Kadri Simson în cadrul reuniunii pentru climă COP27 din Sharm el-Sheikh (Egipt).

SUA ar putea plafona prețul petrolului din Rusia

De asemenea, Statele Unite ale Americii intenționează să emită în curând o serie de orientări cu privire la plafonarea prețului petrolului din Rusia, fiind pregătite pentru unele dificultăți în implementare, a anunțat un oficial din cadrul Departamentului de Stat din SUA.

Potrivit sursei citate anterior, se estimează că noile măsuri vor lipsi Rusia de venituri importante și o vor obliga să caute alte piețe de desfacere. Agenția Internațională a Energiei (AIE) a avertizat, însă, că dacă Rusia va fi lipsită de veniturile din exporturile de petrol ar putea apărea și mai multă incertitudine pe piețele petroliere și mai multe presiuni asupra prețurilor carburanților.