Puiul se află la graniţa dintre legume şi celelalte tipuri de carne, pentru că vine cu multe proteine „împachetate” în puţine calorii.

În plus, puiul este accesibil și poate fi gătit în diferite moduri. Asta a făcut ca industria globală a păsărilor de curte să atingă o cifră de 352 de miliarde de dolari.

Un număr tot mai mare de cercetări evidențiază tot mai frecvent efectele negative ale consumului cărnii de pui. Iată cele patru motive, susținute de dovezi științifice, pentru a reconsidera beneficiile acestui aliment.

Puiul ca „aliment sănătos”

Multă lume optează pentru carnea de pui datorită conținutului său ridicat de proteine ​​și a nivelului scăzut de grăsimi, deși acestea din urmă pot varia în funcție de metodele de gătit și de îndepărtarea pielii.

Un studiu finanțat de National Institutes of Health (NIH), principala agenție de cercetare medicală a guvernului SUA, a constatat că atât carnea roșie, cât și cea albă cresc colesterolul. Comparând carnea de vită, porc, pui și curcan cu surse de proteine ​​​​pe bază de plante, cercetătorii au descoperit că toate au crescut colesterolul LDL („rău”).

Risc de intoxicații alimentare

Carnea de pasăre este responsabilă pentru majoritatea focarelor, bolilor și spitalizărilor de origine alimentară, arată cercetările americane. Din 1998 până în 2012, păsările de curte au dus la cele mai multe focare de boli transmise prin alimente, mai mult decât orice altă categorie de alimente, potrivit Plantbasednews.

Conform CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) din Statele Unite, puiul crud este „deseori” contaminat cu bacterii Campylobacter (care cauzează cea mai frecventă boală diareică) și „uneori” este contaminat cu Salmonella și Clostridium perfringens, care afectează tractul intestinal.

Risc de pandemie

În 2008, gripa aviară s-a răspândit pe tot globul, existând riscul unei pandemii. În 2022, gripa aviară a dus la moartea a peste 52 de milioane de păsări numai în SUA, devenind cel mai mortal focar de gripă aviară.

Infecția cu gripă aviară este rară la om, dar nu imposibilă. Pe 2 februarie, The Telegraph scria că virusul gripei aviare, H5N1 s-a răspândit la mamifere, inclusiv la vidre și vulpi din Marea Britanie.

Mâncăm „pui frankenstein”

În Brazilia, peste șase miliarde de pui sunt sacrificați în fiecare an. În SUA, aproximativ nouă miliarde de pui sunt sacrificați. La nivel mondial, cifra este de aproape de 65 de miliarde.

Aproape toți puii sacrificați ating vârsta de sacrificare la aproximativ 40 de zile. Acest lucru se datorează, în parte, creșterii intensive.

Așa numiții „pui frankestein” cresc cu 400% mai rapid decât în ​​anii ’50, lăsând un număr semnificativ de păsări de crescătorie cu boli cardiace, musculare și osoase.