Maria Băsescu, fosta Prima Doamnă a României, nu a stat foarte mult timp în câmpul muncii. După ce a născut, soția lui Traian Băsescu a renunțat la cariera din domeniul turismului și și-a dedicat timpul creșterii celor două fete.

Pe vremea aceea, Traian Băsescu era mai mult timp plecat pe mare, fiind căpitan de vas.

Ce pensie are Maria Băsescu?

Astfel, Maria Băsescu, în vârstă de 72 de ani, are o pensie mult mai mică decât cea a soțului ei. Soția lui Traian Băsescu primește în fiecare lună incredibila suma de 700 de lei, adică 1.350 de euro anual.

Bugetul principal al familiei este dat de Traian Băsescu. Fostul președinte beneficiază de o indemnizație de zece ori mai mare decât cea a soției sale,  fiind vorba de aproximativ 13.000 de euro pe an. Traian Băsescu primește această pensie în urma activității sale.

Mai mult, președintele a investit mult în titluri de stat, ceea ce i-a adus venituri uriașe.

Potrivit declarației de avere, Traian Băsescu deține conturi de economii în valoare de 250.000 de euro și o colecție de bijuterii estimată la circa 171.000 de euro.

De asemenea, fostul președinte mai are un apartament în Capitală, pe care l-a achiziționat în 2003. Totodată, până în anul 2020, Traian Băsescu avea un salariu de europarlamentar de 41.500 de euro anual.

Traian Băsescu și-a pierdut privilegiile

Fostul președinte al României, care avea pseudonimul Petrov, a fost declarat colaborator al fostei Securități prin decizie definitivă de Înalta Curte, motiv pentru care Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) l-a evacuat din vila de protocol, iar SPP i-a retras dispozitivul de pază – două privilegii pe care Traian Băsescu le avea în virtutea funcției de fost președinte al României,

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Fostul președinte a fost notificat de către RA-APPS anul trecut, în 28 martie 2022, pentru a părăsi, în cel mult 60 de zile, vila de protocol atribuită pe durata vieții, în anul 2015, potrivit legii 406/2001.

Miercuri, 31 mai, magistrații au suspendat miercuri procesul în care Traian Băsescu a dat în judecată Serviciul de Protecție și Pază (SPP) în legătură cu retragerea dispozitivului de pază, ca urmare a constatării calității sale de fost colaborator al Securității.