Mai precis, vicepreședintele Dumei de Stat, membru al partidului LDPR, a publicat o notiță veche a fostului lider al partidului, Vladimir Jirinovski. Deputatul a găsit în această notiță o explicație pentru rebeliunea eșuată a șefului Wagner, Evgheni Prigojin.

Există mai multe explicații pentru eșecul din spatele rebeliunii Wagner

De asemenea, vicepreședintele Dumei de Stat, Boris Cernîșov, a susținut că notița clarifică și motivele prăbușirii URSS și a Imperiului Rus.

„Două greșeli. Statul rus etern puternic s-ar putea baza pe 1) poporul rus, 2) pe ortodoxie. Țarul și bolșevicii nu au ținut cont de acest lucru, iar ambele state s-au prăbușit. Acum începe să se îmbunătățească situația, dar 70 de ani de ateism și internaționalism se fac simțiți”, este scris în notița respectivă.

Deputatul a subliniat că Rusia a rezistat următorului test tocmai datorită încrederii pe oameni și credință, precum și prin unirea în jurul președintelui.

„Datorită faptului că cetățenii susțin statul, iar autoritățile se bazează pe acest sprijin în deciziile lor, s-a putut preveni vărsarea de sânge și războiul civil”, a conchis acesta.

Evgheni Prigojin ar putea reprezenta în continuare o amenințare pentru conducerea rusă

O analiză publicată de Time se întreabă dacă șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, va continua să reprezinte o amenințare pentru conducerea rusă și dacă poate supraviețui în exil, în Belarus, având în vedere istoria lungă a represaliilor ale președintelui Putin împotriva criticilor și opozanților săi.

Rebeliunea împotriva comandamentului militar al Rusiei s-a sfârșit la fel de repede cum a început. Dar soarta lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner care a condus revolta și a provocat furia președintelui Vladimir Putin, este incertă. Prigojin a fost de acord să părăsească Rusia pentru o „retragere anticipată” în Belarus, după ce și-a retras trupele din marșul asupra Moscovei într-un acord mediat de liderul autocrat belarus, Aleksandr Lukașenko, un apropiat al lui Putin.

Locația lui actuală nu este cunoscută, dar luni, Prigojin a postat un mesaj audio de 11 minute pe Telegram. Referindu-se la ordinele anterioare ale Ministerului rus al Apărării, care cerea comandanților săi să semneze contracte guvernamentale, Prigojin a spus că grupul Wagner este „categoric împotriva deciziei de a închide Wagner la 1 iulie 2023 și de a-l încorpora în ministerul Apărării”.