Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit, joi, cu o serie de informații noi cu privire la vaccinarea obligatorie și la introducerea certificatului verde. Acesta susține că nu trebuie introdus un tip de Certificat COVID-19 care să forțeze, indirect, oamenii să se vaccineze.

“Certificatul Covid nu trebuie să fie un document în spatele căruia să se ascundă obligativitatea vaccinării”

Mai mult, acesta consideră că autoritățile ar trebui să fie deschise în discuția cu populația și să le arate de ce este nevoie de vaccinare. Mai mult, Rafila mai spun că ”nu trebuie să fim ipocriți”.

”Eu cred că nu trebuie să fim ipocriți în primul rând. Certificatul Covid nu trebuie să fie un document în spatele căruia să se ascundă obligativitatea vaccinării. Eu cred că trebuie să fim sinceri cu populația, să explicăm și nu să obligăm. Mecanismul incluziv este foarte important. Nu trebuie să existe o parte de obligativitate a populației (…)

Noi avem nevoie de colaborare și există studii foarte serioase care arată faptul că angajatorii și cultele religioase sunt foarte importante. Trebuie să ajungem la oameni”, a transmis Alexandru Rafila joi, după întâlnirea avută alături de Nicolae Ciucă în compania reprezentanților cultelor religioase din România.

Avertismentul lui Rafila: Nu trebuie să lăsăm garda jos

De asemenea, ministrul Sănătății a mai vorbit joi și despre incidența scăzută de COVID-19 în România în ultimele zile. Totuși, Alexandru Rafila spune că „nu trebuie să lăsăm garda jos”. Mai mult, acesta a criticat „comportamentul lipsit de responsabilitate” al unor persoane care nu respectă regulile sanitare din aceste zile, cu toate că varianta Omicron bate la ușă.

„Dumneavoastră vorbiți despre certificat, eu vorbesc despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască. Am văzut manifestări în aer liber unde oamenii nu purtau mască și lucrul ăsta nu este în regulă.

Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos, dimpotrivă, vrem să avem sărbători liniștite și pentru lucrul ăsta trebuie să lucrăm cu toții”, a spus mai spus ministrul Sănătății în cursul zilei de joi.

Joi, 2 decembrie, premierul Nicolae Ciucă, alături de ministrul Sănătății și de Valeriu Gheorghiță au avut discuții cu reprezentanții cultelor religioase care au făcut un apel la adresa autorităților să nu îngrădească accesul enoriașilor prin obligativitatea certificatului verde la slujbele de sărbători din biserici.