Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost invitat într-o emisiune TV prezentată de B1 TV, marți seară, unde a făcut un anunț surprinzător. Acesta a spus că legea certificatului verde ar putea fi refăcută de la 0 în Parlament.

„Varianta de la Senat a scăzut”

Alexandru Rafila a explicat că este necesară o modificare asupra legii documentului unic deoarece certificatul verde existent nu satisface nevoile actuale de protecție a societății împotriva virusului.

„Varianta aceea de la Senat a scăzut și din păcate actul normativ se referea la o categorie profesională și atât. Apoi au fost sute de amendamente. Dacă acestea schimbă proiectul de lege, se ia totul de la capăt.”, a spus acesta.

„Nu va mai fi certificatul verde”

Ba mai mult, Alexandru Rafila a afirmat că documentul unic, care atestă imunizarea prin vaccinare sau vindecarea bolii, va primi o denumire nouă. Acesta a anunțat că deja a discutat cu premierul României. În urma discuției sale cu Nicolae Ciucă, aceștia au decis ca certificatul verde să poarte denumirea de „certificat COVID”.

„Am vorbit cu premierul și vom găsi o soluție. Nu va mai fi certificatul verde, ci un certificat COVID, care să fie introdus când ai un interval de creștere”, a explicat Alexandru Rafila.

În aceeași zi, marți, 30 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă a făcut, la rândul său, un anunț important pentru cetățenii României. Acesta a afirmat că a discutat cu Alexandru Rafila despre implementarea certificatului verde la locul de muncă, reușind să ajungă la un acord comun.

Certificatul verde la locul de muncă

„Este un subiect pe care l-am discutat cu domnul ministru Rafila sâmbătă şi am convenit să găsim acele soluţii prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament şi, în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaţilor, să poată să meargă la promulgare şi să poată fi aplicat”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat când va fi introdus certificatul verde pentru angajați.

Când vor avea angajații nevoie de certificat verde

Întrebat când mai exact va fi introdus certificatul verde la locul de muncă, prim-ministrul a răspuns „daţi-mi voie să nu estimez un timp acum”. Acesta a spus că persoanele care au trecut prin boală vor beneficia și ele de certificat verde, potrivit discuțiilor pe care le-a avut cu Alexandru Rafila.