Experții instituției susțin că anul 2020 marchează începutul unui nou „super-ciclu structural”, care „modelează totul, de la economii la prețurile activelor, politică și modul nostru general de viață”. De asemenea, este preconizată o „Eră a Dezordinii”, accelerată de noul coronavirus. Această nouă eră va reprezenta începutul prăbușirii activelor globale și creșterea datoriilor la nivelul guvernelor și corporațiilor.

Pe de altă parte, în ceea ce privește situația geopolitică, tensiunea dintre SUA și China ar trebui să „caracterizeze era dezordinii”. În acest timp China își va continuă drumul spre restabilirea rolului său istoric de putere economică globală, preferând în același timp propriile valori față de liberalismului occidental.

„O confruntare a culturilor și intereselor se apropie, în condițiile în care China se apropie de momentul în care va redeveni cea mai mare economie a lumii”, se arată în raport.

Era dezordinii – în special următorii 10 ani – ar putea fi, de asemenea, o șansă pentru Europa, se arată în raport. Șansele de confuzie pentru Europa au scăzut, în timp ce potențialul de integrare suplimentară a crescut cu recentul Fond de redresare, divergențele economice vor crește probabil și vor provoca mai multe puncte de stres.

Cele opt teme care vor caracteriza „Era dezordinii”

– Deterioriarea relațiilor China-SUA și o inversare a tendințelor globalizării

– Deceniul crucial pentru Europa

– O perioadă dominată de deficite și datorii

– Inflație sau deflație?

– O creștere a inegalităților după care va urma o reacție adversă care inversează tendința

– Prăpastia dintre generații se va lărgi

– Dezbaterea climatică

– Revoluție tehnologică sau bule tehnologice?

Generația milenialilor va fi cea mai influentă

Tinerii cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani, vor fi cei care vor conta din ce în ce mai mult în economie și care vor fi cea mai influentă generație în ce privește decizia politică.

Experții Deutsche Bank mai spun că aceștia au acumulat o serie de frustrări serioase în ultimii ani și în ce privește evoluțiile politice, precum alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite sau votul pentru Brexit în Regatul Unit, dar și în ce le privește pe cele economice.

Milenialii ar urma să reprezinte schimbarea balanței de putere înspre impozitare mai dură pentru proprietăți, venituri și corporații și o redistribuție intergenerațională mai accentuată a bunăstării. „Noua” generație ar putea fi, de asemenea, mai tolerantă față de inflație, în măsura în care devalorizarea banilor va eroda povara datoriilor pe care noua generație le moștenește, mutând greutatea plății acestor datorii pe deținătorii de obligațiuni care tind să fie mai degrabă de partea generației mai în vârstă și a celor mai bogați.