"Intenţiile de a încheia tranzacţii pe piaţa locală în 2018 rămân la un nivel foarte ridicat. Peste jumătate dintre companii (53%) intenţionează să desfăşoare activităţi de M&A (fuziuni şi achiziţii n.r.) anul acesta. Antreprenorii români vor continua să caute soluţii de exit din afacerile mature pe care le-au dezvoltat, în timp ce investitorii strategici la nivel regional şi local vor continua să îşi extindă prezenţa şi să îşi consolideze cota de piaţă", se arată în document. 

Potrivit lui Florin Vasilică, lider asistenţă în tranzacţii la EY România, costul în creştere al energiei şi al forţei de muncă va tempera perspectivele de creştere ale economiei locale. 

"Deşi liderii de business şi-au temperat aşteptările privind starea economiei româneşti, 84% dintre aceştia se aşteaptă în continuare ca situaţia economică să rămână la nivelul actual sau chiar să se îmbunătăţească. Pieţele emergente, aşa cum este şi cea românească, au potenţial mai bun de creştere faţă de cele din Vest, care sunt deja mature. Acest potenţial este însă adesea contrabalansat de riscurile politice şi macroeconomice", a spus Vasilică. 

Conform comunicatului, anul trecut numărul tranzacţiilor pe piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut cu aproximativ 28%, în timp ce valoarea medie a acestora a scăzut uşor. Creşterea consumului, a veniturilor disponibile şi a avantajelor generate de poziţia geostrategică a ţării noastre au fost factorii care au atras interesul investitorilor mai mult ca altădată. 

"Ca întotdeauna, există şi puncte de preocupare la nivel macroeconomic – venite în principal din sectorul fiscal, dar şi din relaţia cu Uniunea Europeană. Ţinând cont de situaţia ţărilor din regiune – Ucraina, Grecia şi Turcia – este evident că România a beneficiat în urma acestui context geopolitic din ultimii trei-patru ani. Creşterea susţinută a PIB-ului a dus la crearea unui climat de încredere pentru investitori, asigurând firmelor locale un ritm de dezvoltare superior", explică oficialul EY. 

La nivel regional, tranzacţiile interne din Europa Centrală şi de Sud-Est au reprezentat puţin peste jumătate din numărul total de tranzacţii. 

Tranzacţiile interne, unde cumpărătorul şi vânzătorul provin din aceeaşi piaţă au fost majoritare şi în România, cu o pondere de 67%. Cele mai active industrii în fuziuni şi achiziţii în 2017 la nivel local au fost producţie, IT, industria farmaceutică şi a serviciilor de sănătate, energie şi minerit, industria bancară şi a serviciilor financiare. Cei mai mulţi investitori străini care au ales să investească în România au provenit în 2017 din SUA, Germania şi Republica Cehă.